Is planeet Gliese 581d bewoonbaar?

De ster Gliese 581 is een kleine, stabiele ster. Rond deze ster vonden wetenschappers vier exoplaneten, waaronder Gliese 581d. Deze exoplaneet bevindt zich in de zogenaamde leefbare zone om de ster. In deze zone is het mogelijk dat vloeibaar water voorkomt op het oppervlak van een planeet.

Wetenschappers voerden diverse atmosferische simulaties uit. Ze concluderen dat minder dan tien bar koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer voldoende is om een globale temperatuur boven het smeltpunt van water te hebben. Verdere simulaties in 3D zijn nodig om te testen of atmosferische omstandigheden stabiel zijn tegen de ineenstorting van CO2. Dan kunnen wetenschappers vaststellen of Gliese 581d daadwerkelijk bewoonbaar is.

Gliese 581d werd in november 2005 ontdekt nabij de rode dwerg Gliese 581. De ster is ruim twintig lichtjaar verwijderd van de aarde en heeft drie keer minder massa dan de zon. Gliese 581d is acht keer zwaarder dan de aarde en draait met een omlooptijd van 84 dagen om de dwergster Gleise 581.

Andere exoplaneten in het planetenstelsel zijn Gliese 581e, Gliese 581b en Gliese581c. Deze sterren draaien dichter om de moederster en bevinden zich daarom niet in de leefbare zone, zoals op de kaart onderaan te zien is.

De afgelopen tijd worden steeds meer exoplaneten gevonden. In mei 2010 stond de teller op 455 exoplaneten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd