Is ons zonnestelsel een gasplaneet kwijtgeraakt?

Ons zonnestelsel telt vier gasplaneten. Maar nieuw onderzoek wijst erop dat het er ooit vijf waren. Waar is die vijfde dan gebleven?

De plek waar we de planeten in ons zonnestelsel nu aantreffen, is vaak niet logisch. Zo kunnen Uranus en Neptunus nooit zijn ontstaan op de plek waar we ze nu kunnen vinden. Dus de theorie is dat de planeten heel dicht bij elkaar ontstonden en later als een soort biljartballen uit elkaar gekaatst werden. Maar zelfs dan is de locatie van de planeten nog niet helemaal te verklaren. Uit simulaties blijkt namelijk dat Uranus of Neptunus bij dat biljarten uit ons zonnestelsel zou zijn getuimeld. Hoe kan dat?

Verklaring
Onderzoekers komen nu met een mogelijk verklaring. Onderzoeker David Nesvorny liet een computer 6000 simulaties uitvoeren. Hierbij stonden vier of vijf gasgiganten elke keer op verschillende posities ten opzichte van de zon.

Vreemd

Bekijk hier de vreemdste manen uit ons zonnestelsel.

Vier of vijf?
De simulaties met de vier planeten resulteerden in 90 procent van de gevallen in een zonnestelsel met slechts drie gasplaneten: er was er dus eentje uitgevallen. De simulaties met de vijf planeten resulteerden in vier gasplaneten die allemaal op een locatie staan die sterk overeenkomt met de werkelijkheid. De simulaties kwamen het dichtst bij de werkelijkheid wanneer de vijfde planeet in het begin ergens tussen Saturnus en Uranus instond en na een ontmoeting met Jupiter uit het zonnestelsel werd gegooid.

De theorie verklaart een hoop. Maar de theorie roept ook vragen op. Zo zou het zomaar kunnen dat de vijfde planeet nog steeds ronddwaalt in de ruimte. In mei van dit jaar bleek nog dat eenzame planeten die uit hun planetaire systemen zijn gezet veel vaker voorkomen dan gedacht. Dus wie weet, zwerft ook het zwarte schaap uit ons zonnestelsel nog ergens rond.

Bronmateriaal

"Missing planet explains solar system's structure" - Newscientist.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd