Het is nu officieel: Mars InSight gaat in mei 2018 de lucht in

Problemen hielden Marslander Mars InSight langer dan gepland aan de grond, maar nu is er officieel een nieuw lanceermoment gekozen: mei 2018.

Eigenlijk had Marslander Mars InSight dit jaar al het luchtruim moeten kiezen. Maar problemen met één van de belangrijkste instrumenten aan boord van de lander hielden de boel op. De lancering moest worden uitgesteld.

Aankomst in november
De eerstvolgende mogelijkheid om Mars InSight naar de rode planeet te sturen, doet zich voor in mei 2018. En nu heeft NASA dat lanceermoment officieel goedgekeurd. Het betekent dat de lander op 5 mei 2018 of kort daarna de lucht in gaat. De lander zou dan eind november 2018 op de rode planeet moeten arriveren.

“De lander zal heel diep – tot zo’n 4,5 meter – in de rode planeet gaan boren”

Het binnenste van Mars
Op Mars is het reeds een drukte van belang. Er rijden enkele rovers rond en in een baan rond de rode planeet cirkelen verschillende orbiters. En toch denkt NASA met Mars InSight nog heel wat toe te kunnen voegen aan het Marsonderzoek. De nieuwe Marslander richt zich namelijk specifiek op het binnenste van de rode planeet. Zo zal InSight onderzoek gaan doen naar de hitte die uit het binnenste van de planeet komt, Marsbevingen en de rotatie van de rode planeet gaan bestuderen. De lander zal bovendien heel diep – tot zo’n 4,5 meter – in de rode planeet gaan boren. Het belangrijkste doel van de missie? Inzicht geven in hoe rotsachtige planeten ontstaan en evolueren.

Oorspronkelijk had NASA 675 miljoen dollar vrijgemaakt voor de veelbelovende Marsmissie. Door de problemen en het uitstel van de missie valt Mars InSight echter een stukje duurder uit: er moet nog zo’n 153,8 miljoen dollar in worden gestopt. Die extra kosten zullen geen invloed hebben op andere huidige missies, maar kunnen er wel toe leiden dat in de nabije toekomst (2017-2020) minder nieuwe missies worden ondernomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd