Is de maagtap dé oplossing tegen ernstig overgewicht?

De award voor meest bizarre apparaat gaat ongetwijfeld naar de makers van de maagtap. Dankzij de maagtap kun je een deel van het voedsel in je maag naar buiten loodsen. Het wordt gezien als een interessante oplossing voor mensen met ernstig overgewicht.

In de Verenigde Staten heeft de zogenoemde AspireAssist groen licht gekregen. De maagtap mag gebruikt worden door mensen met een BMI hoger dan 35.

Voor de installatie van de maagtap is een operatie vereist. Een chirurg plaatst een buisje in de maag van een patient. Aan het eind van het buisje bevindt zich een klepje, dat op de huid ligt. Gebruikers kunnen het klepje verbinden met een andere buis om zo eenderde van het deels verteerde eten af te voeren naar een mini-toilet. Dit is overigens het maximum, want het einde van het buisje bevindt zich hoog in de maag, waardoor eten onderin de maag niet op deze manier naar buiten kan.

Nadelen
Lijkt het je wel wat? Misschien is het verstandig om nog eens even goed na te denken. Gebruikers van de AspireAssist moeten hun voedsel goed kauwen en langzaam eten om te voorkomen dat de zes millimeter dikke buis verstopt raakt. Toch is dit ook wel weer goed, omdat mensen met ernstig overgewicht op deze manier minder eten en dus al uit zichzelf afvallen.

Een ander nadeel is dat het klepje slechts drie keer per dag geopend kan worden. Daarnaast werkt het apparaatje maar zes weken, waarna het vervangen moet worden.

Helpt het apparaat echt?
Toch blijkt uit onderzoek dat de maagtap helpt om af te vallen. 171 proefpersonen werden verdeeld over twee groepen. De deelnemers in de eerste groep gebruikten een jaar lang de maagtap, de anderen niet. Wat bleek: mensen met een maagtap verloren in een jaar tijd veertien procent van hun lichaamsgewicht. De anderen ‘slechts’ vijf procent.

Het is de vraag of het een goede oplossing is tegen ernstig overgewicht. Het is beter dat obese mensen gezond leren eten en meer sporten. Maar misschien is afvallen met dank aan de maagtap een eerste stap in de goede richting.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd