Bluetooth kennen we allemaal, maar over koning Blauwtand aan wie de draadloze technologie haar naam te danken heeft is een stuk minder bekend. De vraag is zelfs waar de vorst begraven is.
De Deense koning Harald Gormsson overleed meer dan duizend jaar geleden in Polen, maar zou volgens middeleeuwse documenten uit het eind van de 10de eeuw begraven zijn in Roskilde in Denemarken. Een Zweedse en een Poolse archeoloog beweren echter in afzonderlijke publicaties dat de koning helemaal niet in Roskilde maar in het Poolse Wiejkowo zijn laatste rustplaats heeft gevonden. De regio, waartoe het nu driehonderd zielen tellende dorpje behoort, ligt in het uiterste noordwesten van het land, tegen de Duitse grens en had destijds nauwe banden met de Vikingen.
Grafheuvel van de Vikingen
Marek Kryda, schrijver van het boek Viking Poland vertelt aan persbureau AP dat hij een heidense grafheuvel heeft gevonden onder de 19de eeuwse katholieke kerk van Wiejkowo en dat daarin de overblijfselen van de koning moeten liggen. Satellietbeelden van de Poolse overheid zouden een ronde vorm onthullen die lijkt op een grafheuvel van de Vikingen.
De Zweedse archeoloog Sven Rosborn is het daar echter niet mee eens. Koning Harald die het heidense geloof inruilde voor het Christendom en overal in de regio kerken stichtte, moet een groter christelijk graf hebben gekregen ergens op het kerkhof in Wiejkowo.
Laatste Vikingkoning
Koning Harald, ook wel Harald de Goede of Harald Gormsson genaamd, overleed in het jaar 985, waarschijnlijk in Jomsborg wat nu naar verluidt het Poolse eiland Wolin is. Hij was een van de laatste Vikingkoningen, die regeerde over Denemarken, Noord-Duitsland, een deel van Zweden en Noorwegen. De vorst is vooral bekend van zijn bekering tot het christendom. Niet alleen zei hij het heidense geloof vaarwel, hij verspreidde het christendom ook actief in zijn koninkrijk.
In de periode dat hij regeerde, was het rustig in Denemarken. Daarom kon hij zich op het buitenland richten. Hij trok naar Noorwegen en riep zichzelf uit tot koning nadat de Noorse koning Haakon I was verslagen. Op zeker moment kwam zijn zoon Sven Gaffelbaard, vermoedelijk de stichter van Kopenhagen, in opstand tegen zijn vader, waarschijnlijk omdat hij geen belangrijke rol kreeg in het bestuur van het rijk. Koning Harald versloeg zijn zoon, maar stierf kort daarna in Jomsborg, een bekend Vikingbolwerk, aan zijn verwondingen.
Bluetooth van Ericsson
Het Zweedse telecombedrijf Ericsson, dat de bluetooth-technologie ontwikkelde, vernoemde zijn uitvinding naar de koning, omdat hij zo’n groot deel van Scandinavië verenigde gedurende zijn leven. Het logo van bluetooth bestaat uit de Scandinavische runentekens voor de initialen van de koning, HB. Die dankt zijn bijnaam overigens aan een waarschijnlijk dode tand in zijn mond, die er blauwachtig uitzag.
Een jong meisje met een oude munt
Grappig is dat Rosborn, oud-directeur van het Malmö City Museum, op het spoor kwam van de begraafplaats van de koning door een 11-jarig meisje dat zijn mening vroeg over een klein muntachtig object met een oude tekst erin dat al decennia in haar familie was. Hij liet het door deskundigen onderzoeken en die stelden vast dat de gouden schijf dateerde van de 10de eeuw. De Latijnse inscriptie van wat nu bekendstaat als de ‘Curmsun-schijf’ luidt: ‘Harald Gormsson (Curmsun in het Latijn) koning van de Denen, Scania, Jomsborg, plaats Aldinburg’.
De familie van het meisje, die in 1986 van Polen naar Zweden verhuisde, zegt dat de schijf uit een schatkist kwam die in 1841 is gevonden in een graf onder de kerk van Wiejkowo, die op de plaats was gebouwd van een middeleeuwse kapel. De familie Sielski, kreeg de schijf in 1945 in bezit, samen met de Latijnse parochiearchieven van de kerk van Wiejkowo.
Ligt hij er echt?
Een familielid dat Latijn kon vertalen begreep de waarde van de archieven, die maar liefst teruggaan tot de 10de eeuw. Hij vertaalde enkele teksten naar het Pools en ontdekte dat ze over Harald gingen, waardoor de kerk van Wiejkowo nogmaals gelinkt kan worden aan de oude koning.
Archeoloog Kryda noemt de Curmsun-schijf ‘heel bijzonder’ vanwege de interessante inscriptie en benadrukt dat het de moeite waard is om de mogelijke begraafplaats van Harald in Wiejkowo te onderzoeken. Maar op dit moment zijn er geen plannen voor opgravingen. Dus voorlopig weten we niet écht of de beroemde koning Blauwtand in Polen begraven ligt.