Is je geliefde ook je beste vriend? Waarom dat eigenlijk niet zo goed voor je is

Je partner, die tegelijk ook je allerbeste vriend is, het klinkt als een romantisch sprookje, maar is het wel zo gezond?

Onderzoekers van de Colorado State University deden er onderzoek naar en je raadt het misschien al: ze zijn niet dolenthousiast over het idee dat je geliefde ook je BFF is. Maar eerst: het komt minder voor dan je denkt. Slechts 14,4 procent van de ondervraagde Amerikanen ziet zijn romantische partner ook als zijn beste vriend.

Vriendschap steeds belangrijker
Als dat het geval is, ben je weliswaar altijd in het fijnste gezelschap, maar je ervaart ook minder sociale steun dan wanneer je een aparte beste vriend hebt. En laat nu juist vriendschap in de afgelopen decennia steeds belangrijker zijn geworden. Was vroeger het huwelijk de steunpilaar van je sociale leven, tegenwoordig zijn vriendschappen meer vervullend. Volgens een peiling van Pew Research vindt ruim 60 procent van de Amerikanen hechte vriendschappen ‘zeer’ of ‘extreem’ belangrijk voor een bevredigend leven. Slechts 23 procent vindt dat van het huwelijk.

Uitgebreide enquête
Dus hoe goed is het dan nog als je geliefde ook je beste vriend is? De onderzoekers vroegen 940 volwassenen tussen de 18 en 85 jaar in de VS, die allemaal een romantische relatie hadden en een beste vriend konden opnoemen. De deelnemers vulden een enquête in die de kwaliteit van hun relatie en hun welzijn beoordeelde door vragen te stellen over emotionele nabijheid, sociale interacties, gezelschap, sociale steun, stress en eenzaamheid.

De respondenten noemden maximaal zeven vrienden en deelden ze in als vriend, beste vriend, romantische partner of een combinatie daarvan. De relatiekwaliteit werd gemeten via emotionele nabijheid en interacties en er waren zeven welzijnsdimensies, waaronder levenstevredenheid, kameraadschap, eenzaamheid, ervaren stress en sociale steun.

Minder sociale steun
Slechts 36,4 procent van de respondenten rekende hun partner tot zijn of haar vrienden en maar 14,4 procent bestempelde die partner als beste vriend. Ouderen noemden hun partner vaker hun beste vriend dan jongeren en hoe langer de relatie duurde hoe groter de kans dat geliefden beste vrienden waren. Mensen met een hoger inkomen noemden hun partner minder vaak hun beste vriend dan wie minder op de bankrekening had staan.

Maar waren de deelnemers die in hun geliefde ook een beste vriend zagen beter af? Nee dus, niet per se. Ze rapporteerden weliswaar dat ze meer gezelschap hadden, maar ervoeren ook minder sociale steun van vrienden. Dit wijst mogelijk op een vernauwing van het sociale netwerk: je hebt je partner al dus je hebt vrienden minder nodig. Partners die ook beste vrienden waren, voelden zich wel meer emotioneel verbonden dan beste vrienden die geen partner waren. Ook voelden ze zich meer kameraden, maar de sociale steun was juist sterker als beste vrienden geen geliefden waren.

Een aparte beste vriend
Dus hoe mooi het ook klinkt – mijn lief is ook mijn beste vriend – het is niet per se goed voor je totale sociale leven. Een aparte beste vriend verbreedt je sociale netwerk en verbetert de mate waarin dit steun biedt. Sterke vriendschappen náást je romantische partner zijn belangrijk voor je welzijn, besluiten de onderzoekers.

Bronmateriaal

"What's in a label? Exploring the intersection of relationships with best friends and romantic partners with well-being" - Journal of Social and Personal Relationships
Afbeelding bovenaan dit artikel: Chermiti Mohamed / Pexels

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd