Is het waar dat mensen dichter bij de evenaar minder wegen?

Ja. Wanneer u uzelf nu op de weegschaal zou zetten en vervolgens naar een plaats als Singapore reist, dan zult u zien dat u eenmaal daar aangekomen ietsje minder weegt dan u in Nederland deed. Dat heeft alles te maken met de zwaartekracht: die is minder sterk bij de evenaar. Overigens scheelt het geen kilo’s: enkele honderden grammen, hooguit.

Plaatsen die dichtbij de evenaar liggen, hebben te maken met een zwakkere zwaartekracht. Dat heeft twee redenen. Ten eerste is de centrifugale kracht die ontstaat door de rotatie van de aarde er op volle sterkte. Dat zorgt al voor een minder sterke zwaartekracht.

Ten tweede zorgt diezelfde centrifugale kracht er bij de evenaar voor dat de aarde ietsje ‘dikker’ wordt. Gevolg: de aardkorst ligt hier tot wel twaalf kilometer verder van het hart van de aarde. Dat verzwakt de zwaartekracht nog verder.

Maar zoals gezegd; het verschil is vrij klein. Om een idee te geven: iemand die hier tachtig kilo weegt, wordt door een reis naar Singapore hooguit 250 gram lichter.

Bronmateriaal

Boek: Waarom kleven spinnen niet aan hun web. Door: Robert Matthews.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd