Is het Higgs-deeltje gevonden?

Een uitgelekt paper, deeltjes met een energie van 115 GeV en een hoop speculaties: is het Higgs-deeltje dan eindelijk gevonden?

Het begon allemaal op de blog van wiskundige Peter Woit. Iemand reageert anoniem op de blog en doet dat met een quote uit wat lijkt op een nog niet gepubliceerd paper van wetenschappers van CERN. Hierin staat te lezen dat het ATLAS-experiment (met de deeltjesversneller als hoofdrolspeler) meer fotonparen met een energie van 115 GeV oplevert dan verwacht.

Massa
Dat klinkt minder spannend dan het is. Veel fysici denken namelijk dat het Higgs-deeltje – als het er is – een massa heeft van ongeveer 115 GeV. Een Higgs-deeltje zou zo nu en dan uiteenvallen in een paar fotonen, waardoor hun aantal stijgt.

Meer weten?

Lees alles over de Large Hadron Collider in dit interview met professor Pierre van Mechelen.

Sporen?
Het lijkt erop dat de wetenschappers dus niet het deeltje, maar wel sporen ervan gevonden hebben. Tenminste: als het gequote paper echt is. Vooralsnog wijst alles daar wel op. Maar het is te kort door de bocht om te stellen dat het Higgs-deeltje is. Wellicht veroorzaakt een ander onbekend deeltje dit verschijnsel. Of de metingen kloppen niet: het laten botsen van deeltjes is nogal een chaos en levert zelden direct heldere resultaten op. Meer experimenten en een grondige analyse is hard nodig om de resultaten te bevestigen.

Eén ding staat vast: de onderzoekers zijn iets op het spoor.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd