Het is heel normaal als je moeder jouw naam verwart met die van de hond

Je moet je pas zorgen gaan maken als ze je naam verwart met die van de kat. Dat suggereert nieuw onderzoek.

Ondanks dat je iemand – zeg: je kind, of je partner – heel goed kent, noem je hem of haar toch wel eens bij de verkeerde naam. Het overkomt ons allemaal. En nieuw onderzoek toont nu aan dat die vergissingen een heel voorspelbaar patroon volgen.

Dezelfde cirkel
Zo blijkt dat mensen die elkaar goed kennen en toch iemand bij de verkeerde naam noemen, doorgaans de naam noemen van iemand die tot dezelfde sociale cirkel behoort. Dus: als je moeder zich vergist, geeft ze je de naam van je broer/zus (allemaal mensen die tot dezelfde familiecirkel behoren). Wanneer een goede vriend je per ongeluk een andere naam geeft, zal die ‘verkeerde’ naam waarschijnlijk toebehoren aan een andere goede vriend uit jullie vriendenkring. “Het is een cognitieve vergissing die we maken, die onthult wie we tot onze groep rekenen,” vertelt onderzoeker David Rubin.

“Het is een cognitieve vergissing die we maken, die onthult wie we tot onze groep rekenen”

Hond
Ook heel verrassend is dat het regelmatig voorkomt dat mensen andere familieleden per ongeluk aanroepen met de naam van het huisdier. Maar alleen wanneer dat huisdier een hond is. Eigenaren van katten of andere huisdieren maakten die vergissing niet. Het suggereert dat we honden – meer dan katten – zien als leden van de familie. “Ik wil allereerst stellen dat ik katten heb en dat ik veel van ze houd,” stelt onderzoeker Samantha Deffler voorzichtig. “Maar ons onderzoek lijkt meer bewijs aan te voeren voor de bijzondere relatie tussen mensen en honden. Ook is het zo dat honden sterker reageren op hun naam dan katten, dus die namen worden meer gebruikt. Misschien is dat wel de reden dat de naam van de hond deel gaat uitmaken van het beeld dat mensen van hun familie hebben.”

Uit het onderzoek blijkt verder – in lijn met eerder onderzoek – dat het een slecht idee is om je kinderen namen te geven die sterk op elkaar lijken. Broers of zussen met namen die veel op elkaar lijken, worden vaker bij elkaars naam genoemd. Uiterlijke kenmerken blijken dan weer geen rol te spelen: zo worden broers of zussen die sterk op elkaar lijken niet vaker bij de verkeerde naam genoemd dan broers of zussen die er heel anders uitzien. Ook leeftijd speelt geen rol: zelfs onder jonge mensen komt het vaak voor dat ze elkaar bij de verkeerde naam noemen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd