Is een gelukkig huwelijk nog wel mogelijk na kind nummer 2?

huwelijk-kind-

Met de komst van een tweede kind merken veel gehuwde stellen dat de kwaliteit van het huwelijk daalt. Gelukkig is er goed nieuws: dit duurt maar eventjes.

Het managen van een gezin is een fulltime job. De eerste levensjaren van een kind zijn ouders er vaak 24/7 voor hun kroost: poepluiers, krijsende kinderen, verstoorde nachten en driftbuien, het hoort er allemaal bij. Onderzoekers beweren in het wetenschappelijke vakblad Couple and Family Psychology: Research and Practice dat de gemiddelde tevredenheid over het huwelijk na de geboorte van een tweede kind afneemt.

Gelukkig zijn de meeste stellen binnen vier maanden gewend aan de veranderingen van een vierde gezinslid en bereikt de tevredenheid over het huwelijk hetzelfde punt als voor de geboorte van het tweede kind.

Verschillende meningen
De wetenschappers volgden 200 echtparen van de laatste trimester van de zwangerschap tot één jaar na de geboorte van hun tweede kind. Zij zagen veel verschillen. Sommige echtparen kunnen prima omgaan met de geboorte van een tweede kind, terwijl andere stellen meer conflicten hebben. De onderzoekers beweren dat de conflicten plaatsvinden als mannen en vrouwen verschillend over hun huwelijk denken. Mannen zijn vaak meer tevreden en positief over hun huwelijk dan vrouwen. Dit komt omdat moeders meer werk verzetten na een geboorte van een tweede kind dan vaders.

Omgaan met stress
Stellen die op een open manier met elkaar communiceren na de geboorte van kind nummer 2 en die hulp krijgen van familie en vrienden kunnen beter met stress omgaan. Dit heeft een positief effect op het huwelijk.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd