Is een derde coronaprik nodig? De Britten gaan het uitzoeken!

Wetenschappers stellen dat er mogelijk een derde ‘boostershot’ nodig is om langdurige bescherming tegen het coronavirus te kunnen garanderen.

Steeds meer mensen zijn ondertussen gevaccineerd tegen het nog altijd rondwarende coronavirus. En de resultaten zijn bijzonder positief. Het aantal mensen dat ziek wordt of zelfs doodgaat aan COVID-19, is fors gedaald. Toch zijn onderzoekers er nog altijd niet geheel gerust op. En daarom gaan Britse onderzoekers nu kijken of er mogelijk een derde coronaprik nodig is om langdurige bescherming tegen het coronavirus te kunnen blijven garanderen.

Waarom is een derde prik mogelijk nodig?
Hoewel is aangetoond dat de bestaande coronavaccins heel effectief zijn en een goede bescherming bieden tegen COVID-19, weten we eigenlijk niet hoe lang die immuunbescherming duurt. Bovendien is het oorspronkelijke virus ondertussen gemuteerd in verschillende varianten. En voor sommige mutaties wordt gevreesd dat onze reeds ontwikkelde vaccins er niet geheel tegen opgewassen zijn. Het is volgens onderzoekers daarom heel waarschijnlijk dat er na verloop van tijd aanvullende, zogenaamde ‘boostershots’ nodig zijn. Dit zijn vaccins die mogelijk voornamelijk voor de meest kwetsbare groepen beschikbaar komen.

Hoe vindt dit onderzoek plaats?
De studie vindt plaats in het Verenigd Koninkrijk en zal worden uitgevoerd onder duizenden vrijwilligers (in totaal 2886) die al twee prikken hebben gehad. Tijdens het onderzoek zullen er zeven vaccins (Oxford / AstraZeneca, Pfizer / BioNTech, Moderna, Novavax, Valneva, Janssen en Curevac) getest worden. Vervolgens zullen wetenschappers proberen te ontraadselen welke het meest effectief is als boostershot. Hieruit zal dan blijken of een derde coronaprik daadwerkelijk nodig is, gebaseerd op de immuunrespons van de deelnemers. Op deze manier zullen we een beter begrip krijgen van de impact van een boosterdosis van elk vaccin op de bescherming tegen het virus.

Wanneer wordt de derde prik gegeven?
De prik zal tussen de 10 en 12 weken na de tweede dosis worden verstrekt. Elke vrijwilliger krijgt één booster. Dit kan hetzelfde merk zijn als de eerste twee prikken, maar het kan ook om een heel ander merk gaan. Alle deelnemers zullen tijdens het onderzoek scherp in de gaten worden gehouden. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar eventuele bijwerkingen. Ook zal er regelmatig bloed worden afgenomen om de immuunreactie te meten.

Wanneer worden de eerste resultaten verwacht?
De eerste bevindingen worden in september van dit jaar verwacht. Dan zal ook worden besloten of een derde coronaprik inderdaad nodig is. Vervolgens zal worden gekeken of vanaf de herfst van dit jaar een ‘boosterprogramma’ op poten zal worden gezet, zodat de meest kwetsbaren van het land de best mogelijke bescherming krijgen tijdens de winterperiode.

Waarom is vaccinatie zo belangrijk?
Er zijn enkele behandelingen waarvan is aangetoond dat ze de ernst van COVID-19 verminderen en het risico op overlijden verkleinen. Maar op dit moment bestaat er nog geen genezing. Oudere mensen en mensen met onderlinge medische aandoeningen lopen bovendien een groter risico op een ernstiger ziektebeeld. Tot dusver zijn er meer dan 2,5 miljoen mensen overleden aan COVID-19. Sommige mensen blijven daarnaast lang last houden van langdurige klachten, ook nadat ze hersteld zijn. En daarom zijn effectieve vaccins om in de eerste plaats te voorkomen dat je de COVID-19 onder de leden krijgt, zo belangrijk.

Ook de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock onderstreept het belang van de nieuwe studie. “We zullen er alles aan doen om dit land toekomstbestendig te maken tegen pandemieën en andere bedreigingen voor onze gezondheid,” zegt hij. “De gegevens van deze eerste klinische proef ter wereld zullen helpen bij het vormgeven en plannen voor een mogelijk boosterprogramma later dit jaar.”

Ondertussen raast het vaccinatieprogramma in het Verenigd Koninkrijk in recordtempo door. In totaal zijn er al meer dan 57,8 miljoen coronavaccins uitgedeeld – waarvan 36,9 miljoen eerste prikken. Het betekent dat op dit moment 7 op de 10 Britse volwassen eenmaal is gevaccineerd. 20 miljoen mensen hebben ondertussen ook al hun tweede prik ontvangen. En met het lopende onderzoek naar een mogelijke derde prik, doet het Verenigd Koninkrijk er in ieder geval alles aan om de bevolking zo goed mogelijk tegen het coronavirus te beschermen.

Bronmateriaal

"World-first COVID-19 vaccine booster study launches in UK" - Government UK

"About COV-Boost" - University of South Hampton

Afbeelding bovenaan dit artikel: Spencer Davis via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd