Is dit het missende puzzelstukje?

Afgelopen weekend kondigden wetenschappers aan dat ze de resten van een nieuw soort mens hebben gevonden. Het gaat om een twee miljoen jaar oud skelet van een kind. Volgens de onderzoekers is de nieuwe primaat één van de ontbrekende tussenstappen in de evolutie van aap naar mens.

Zo’n 3,9 miljoen jaar geleden ontstond de aapachtige australopithicus. Deze evolueerde geleidelijk tot de eerste voorouders van de mens. De australopithicus raakte zijn aapachtige kenmerken kwijt, ging rechtop lopen en kreeg een groter brein. Zo’n tweeënhalf miljoen jaar geleden ontstond de homo habilis. De nieuwe menssoort past naar alle waarschijnlijkheid tussen de australopithicus en de homo habilis. Daarmee is het een heel belangrijke vondst die veel informatie zal opleveren. Er zijn simpelweg nog veel vragen zoals: hoe zagen onze voorouders eruit? En wanneer begonnen ze op twee benen te lopen?

Onderzoeker Lee Berger trof de restanten van het twee miljoen jaar oude kind nabij Johannesburg aan. Er zijn nog geen foto’s van de ontdekking vrijgegeven; Berger wil eerst nader onderzoek doen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd