Is dit de oudste rotstekening van een menselijke nederzetting?

steen-2

Ongeveer 13.800 jaar geleden heeft iemand een rotstekening gemaakt van een menselijke nederzetting. Op de steen zijn zeven hutten zichtbaar.

Het is de oudste rotstekening van een nederzetting ooit. Er is sprake van een gat van 5.000 tot 6.000 jaar tussen deze tekening en de vorige recordhouder.

Er staat bewust een vraagteken achter de titel van dit nieuwsbericht, want er zijn twijfels. De onderzoekers beweren dat de hutten op de steen lijken op de hutten die hedendaagse jager-verzamelaars bouwen. Maar misschien stellen de tekeningen wel schetsen van dieren voor? Alleen de maker van de rotstekening kan het doorslaggevende antwoord geven.

De rotstekening is gevonden bij Molí del Salt, een archeologische vindplaats vijftig kilometer ten westen van Barcelona.

Een schets van de zeven hutten op de steen.
Een schets van de zeven hutten op de steen.
Digitale reconstructie van het dorpje.
Digitale reconstructie van het dorpje.

“De tekening laat zien dat prehistorische jager-verzamelaars in staat waren om een samenleving te vormen”, vertelt Marcos García-Diez van de universiteit van Baskenland aan New Scientist. “Samen vormen deze hutten een paleolithisch dorpje.” García-Diez en zijn collega Manuel Vaquero geloven niet dat het een stilistische tekening van dieren is. Er is volgens hen sprake van een duidelijke stijlbreuk ten opzichte van tekeningen van dieren uit dezelfde periode.

Wat denk jij? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd