Is dit aapje autistisch?

De jonge bonobo Teco gedraagt zich de laatste tijd vreemd. Dat leidt tot een interessante vraag: heeft het dier soms autisme?

Op dit moment kunnen – voor zover bekend – alleen mensen autisme krijgen. Maar gezien de vele overeenkomsten tussen mensen en apen zou het niet zo gek zijn als autisme ook apen trof, toch?

Verandering
Dat is precies wat verzorgers van de Great Ape Trust nu bezighoudt. Ze zorgen al een tijdje voor de kleine Teco. Het eerste levensjaar leek er weinig aan de hand, maar sinds enkele maanden gedraagt het dier zich anders. De bonobo vermijdt bijvoorbeeld oogcontact. Ook vertoont hij herhalend gedrag. Het zijn twee symptomen van autisme. Zelfs zijn moeder weet niet goed hoe ze hier op moet reageren.

WIST U DAT…

…Teco een uitstekende babysitter had? Een andere, mannelijke bonobo zorgde voor de kleine.

Meer
Het is een interessante kwestie. Want dit gaat niet alleen over autisme. Als apen inderdaad ook autistisch kunnen zijn, kunnen ze dan ook getroffen worden door andere psychische aandoeningen? En kunnen we dan door apen te bestuderen niet nog meer over deze aandoeningen te weten komen?

Meer onderzoek
Het lijkt op dit moment nog te vroeg om conclusies te trekken. Teco is voor een deel door mensen verzorgd en wellicht komt zijn gedrag uit het intensieve contact met mensen voort. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.

Bekijk hieronder een filmpje van Teco. In het filmpje viert de aap samen met zijn verzorgers zijn eerste verjaardag.

Bronmateriaal

"Young bonobo shows signs of autism" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Great Ape Trust (via Greatapetrust.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd