Is de Wereldbeker wel echt van massief goud?

  Volgens een Britse wetenschapper is de wereldbeker in tegenstelling tot wat FIFA beweert, niet van massief goud. Hij baseert zijn conclusie op het gewicht van de beker. Een massieve wereldbeker zou 70 kilo wegen en dus onmogelijk boven het hoofd van voetballers kunnen worden geheven.

  Volgens professor Martyn Poliakoff is de beker – in ieder geval deels – hol. “Goud is heel zwaar, het is één van de dichtste metalen die er zijn,” legt Poliakoff uit. “Uit mijn berekeningen blijkt dat de wereldbeker – als deze massief was – tussen de 70 en 80 kilo goud zou bevatten.”

  Hol
  De wetenschapper vermoedt dat de bal boven op de beker in ieder geval hol is. “Want ik denk niet dat mensen er anders met boven hun hoofden konden zwaaien en het zou ook een verspilling van goud zijn.”

  Malachiet
  FIFA beweert echter dat de metalen delen van de beker van massief goud zijn. BBC News voelde de voetbalbond daarop aan de tand. Nog steeds beweert FIFA dat de beker massief is, maar merkt wel op dat de beker niet geheel uit goud bestaat. Volgens de voetbalbond weegt de wereldbeker 6.175 kilo en is 4,9 kilo daarvan massief 18-karaats goud. Daarnaast bestaat de wereldbeker ook nog eens uit twee lagen malachiet: een zeer kostbare edelsteen.

  Of we de waarheid ooit zullen achterhalen, is twijfelachtig. Het winnende land krijgt namelijk nooit de echte wereldbeker mee naar huis; de voetballers moeten het met een replica doen. Vaststaat dat die nepperd in ieder geval geen massief goud bevat; het gaat om bladgoud.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd