Is de AI-dokter in aantocht? Onderzoek geeft aan dat artsen beter werken met AI

AI speelt een steeds grotere rol in de medische sector. Inmiddels is zelfs duidelijk dat artsen patiënten beter kunnen behandelen als ze een AI-chatbot gebruiken.

Nieuw onderzoek van de Stanford Universiteit toont aan dat de behandelingen van artsen beter zijn met het gebruik van AI-chatbots dan zonder. De onderzoekers tonen aan dat de chatbots een belangrijke rol kunnen spelen bij de keuzes die dokters maken na een diagnose. Een ander onderzoek liet eerder al zien dat de chatbots beter zijn in het diagnosticeren van ziekten dan artsen zelf, waarna de onderzoekers van Stanford zich afvroegen of AI ook beter is in het behandelen van patiënten.

Chatbot, artsen met chatbot en artsen zonder
Het onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in Nature Medicine vergeleek drie verschillende groepen: de chatbot alleen, 46 artsen met ondersteuning van een chatbot en 46 artsen met alleen toegang tot het internet en medische referenties. De deelnemers kregen allemaal vijf patiëntencasussen. Ze moesten vervolgens schriftelijk uitleggen welke stappen ze zouden ondernemen, waarom ze voor die specifieke aanpak kozen en welke afwegingen ze in overweging namen tijdens het proces. Vervolgens werden de antwoorden beoordeeld door onafhankelijke artsen aan de hand van een gestandaardiseerde beoordelingsrubriek.

Resultaten
Wat blijkt? De chatbot presteerde beter dan de groep artsen die alleen toegang hadden tot het internet en de medische referenties. Opvallend genoeg waren de artsen die gebruikmaakten van de AI-chatbot net zo nauwkeurig als de chatbot zelf. Het team van Stanford maakt hieruit op dat chatbots de medische besluiten van artsen kunnen verbeteren. Ze kunnen artsen ondersteunen bij de zogenoemde ‘clinical management reasoning‘, dat is het proces waarbij bepaalde medische beslissingen worden genomen op basis van de voorkeuren van een patiënt, de medische geschiedenis van de patiënt en andere factoren die meespelen.

Is de AI-arts in aantocht?
De uitkomsten van de studie roepen de vraag op: zijn AI-artsen in aantocht? “Misschien is het een punt in het voordeel van AI”, zegt onderzoeksleider Jonathan Che. Dit betekent echter niet dat patiënten zelf arts moeten spelen met behulp van een chatbot. “Doe dat niet”. Er is veel goede informatie te vinden, maar er is ook slechte informatie, zegt hij. “De vaardigheid die we allemaal moeten ontwikkelen, is het onderscheiden van wat geloofwaardig is en wat niet. Dat is nu belangrijker dan ooit.”

Toekomstige onderzoeken moeten volgens het onderzoeksteam aantonen waarom artsen betere beslissingen nemen met behulp van een chatbot. Dwingt het gebruik ervan artsen om beter na te denken? Of biedt het begeleiding waar artsen zelf niet op zouden zijn gekomen? AI speelt een steeds belangrijkere rol in de medische sector, en de samenwerking tussen medici en kunstmatige intelligentie is veelbelovend.

 

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Interessant voor jou

Voor jou geselecteerd