Is de aardse atmosfeer buitenaards?

 ASTRONOMIE  De gassen xenon en krypton komen in kleine hoeveelheden voor in de aardse atmosfeer. Wetenschappers denken dat de gassen oorspronkelijk niet uit het binnenste van de aarde kwamen. Waarschijnlijk brachten gaswolken in de omgeving van de aarde xenon en krypton naar ons toe.

Geochemicus Greg Holland reisde af naar het noordoosten van de Amerikaanse provincie New Mexico. Daar bevindt zich een ondergronds natuurlijk reservoir koolstofdioxide. De hoeveelheden isotopen van krypton en xenon in het geologisch goed bewaarde gebied komen niet overeen met de isotopen in de aarde atmosfeer. Ook meteorieten kunnen uitgesloten worden, want ook zij komen qua hoeveelheid isotopen niet overeen.

Mocht het reservoir koolstofdioxide niet zijn beïnvloed door de aardse atmosfeer, dan denkt Holland dat de gassen xenon en krypton een buitenaardse oorsprong hebben. Mogelijk zijn de gasdeeltjes in de atmosfeer de overblijfselen van gaswolken, waar de jonge aarde mee flirte. Veel van de gasdeeltjes in zulke wolken kwamen uiteindelijk in de aardse atmosfeer terecht.

Er is nog een andere hypothese: de krypton en xenon in de aardse atmosfeer kan ook een mix zijn van isotopisch lichte gassen van kometen en zwaardere gassen uit het binnenste van de aarde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd