Iran stuurt aap de ruimte in en haalt ‘m weer terug

aap

Iran is er naar eigen zeggen in geslaagd om een aap de ruimte in te sturen. Het is een eerste stap die uiteindelijk moet resulteren in door mensen bemande Iraanse ruimtemissies.

In een persbericht meldt de Iraanse ruimtevaartorganisatie dat deze een succesvolle lancering van de ruimtesonde Pishgam (pionier) achter de rug heeft. De sonde zou een hoogte van 120 kilometer hebben bereikt en daarna met een parachute weer naar beneden zijn gekomen.

De aap
Aan boord van de sonde bevond zich een aap. Die is na zijn vlucht in de ruimte weer heelhuids uit de sonde komen zetten. En daarmee heeft Iran bewezen in staat te zijn levende organismen in de ruimte te kunnen brengen en weer terug te kunnen halen.

WIST U DAT…

…Rusland in 2015 – eindelijk! – weer naar de maan gaat?

Bemande missies
Het is de opmars voor meer: Iran wil in de toekomst natuurlijk graag mensen de ruimte in sturen. Hoewel deze missie een belangrijke stap in die richting is, is Iran er nog niet. Zo zijn er nog wel de nodige verschillen tussen het lanceren van een aap en het lanceren van mensen.

Op dit moment kunnen andere landen de claim van Iran dat het land erin geslaagd is om een aap de ruimte in te sturen, nog niet bevestigen. Het is echter aannemelijk dat Iran de waarheid spreekt: het land heeft de nodige ambities in de ruimte liggen. Zo zou het komend decennia nog mensen de ruimte in willen sturen en ook een bemande missie naar de maan op het oog hebben. Het land probeerde met die ambities in het achterhoofd al eens eerder een aap in de ruimte te krijgen. Dat gebeurde in 2011, maar mislukte. Dat er een tweede poging zou volgen, kondigde Iran zelf eerder al aan. En die poging lijkt nu dus gelukt te zijn.

Bronmateriaal

Iranian Space Agency
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Peter Nijenhuis (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd