Iran presenteert zelfgemaakte raket en satelliet

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft een in Iran gebouwde raket die gebruikt kan worden voor de lancering van een satelliet gepresenteerd. De raket maakt deel uit van een ruimtevaartprogramma dat het westen zorgen baart. De technologie zou namelijk naast satellieten ook kernkoppen kunnen lanceren.

De gepresenteerde raket heeft de naam Simorgh gekregen en kan satellieten met een gewicht van zo’n honderd kilo baas. De raket is in staat deze satellieten tot zijn 500 kilometer boven de aarde te brengen.

De verwachting is dat Ahmadinejad vandaag drie door Iran geproduceerde satellieten presenteert. Iran zou deze nodig hebben om eventuele aardbevingen in het gebied te monitoren en de telecommunicatie te verbeteren.

Iran bracht vorig jaar zijn eerste zelfgemaakte satelliet in een baan rondom de aarde. Deze satelliet was bedoeld voor de telecommunicatie.

Update: Zojuist is bekend gemaakt dat Iran een ruimtecapsule voor onderzoek gelanceerd heeft. De capsule bevat een muis, twee schildpadden en enkele wormen. Het is niet bekend wanneer en waar de raket gelanceerd is. Ahmadinejad prees de lancering en merkte op dat de dominantie van het westen op wetenschappelijk gebied wel eens door Iran beëindigd kan worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd