Iraanse lancering van aap mislukt

Iran heeft toegegeven dat de lancering van een aap is mislukt. Een flinke klap voor een land dat in 2025 mensen op de maan wil zetten.

De lancering zou ergens tussen eind augustus en eind september hebben plaatsgevonden. Een capsule met daarin een resusaap werd met behulp van een Kavoshgar-5-raket gelanceerd.

Mislukt
Het was de bedoeling dat de capsule een hoogte van zo’n 120 kilometer zou bereiken en daar zo’n twintig minuten zou vertoeven. Maar dat is blijkbaar mislukt. Wat er fout ging, wil Iran niet kwijt. Wel laat het land weten dat geen enkele doelstelling omtrent de missie gehaald is.

WIST U DAT?

Ambitie
Iran heeft flinke ambities als het gaat om de ruimtevaart. Zo wil het land in 2020 een mens de ruimte insturen en vijf jaar later moet een Iraanse bemande capsule op de maan landen. De mislukking van deze missie moet dan ook hard aankomen.

Schildpad
In aanloop naar de lancering van de missie oefende Iran al volop. Het land lanceerde eerder al wormen, een rat en wat schildpadden. En begin dit jaar werd met succes een prototype van de capsule waarin de aap werd gelanceerd, de lucht ingeschoten. Deze was onbemand. Ook bracht het land al enkele satellieten in de ruimte.

Ondanks deze flinke teleurstelling blijft Iran vasthouden aan de deadlines. Het land gaat er nog steeds vanuit in 2020 een mens in de ruimte te kunnen brengen. En ook de maanmissie houden ze in gedachten. Andere landen houden de verrichtingen van Iran overigens met argusogen in de gaten. Lang niet iedereen is ervan overtuigd dat de Iraniërs van plan zijn om de ontwikkelde technologie enkel voor onderzoek te gebruiken.

Bronmateriaal

"Report: Iran Attempt to Launch Monkey Into Space Fails" - Space.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door David Lewis (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd