iPhone 4 gaat de ruimte in

Het is de aller-aller-allerlaatste spaceshuttlevlucht en de iPhone 4 is erbij. Maar liefst twee telefoons gaan mee naar het ISS.

En het is niet de bedoeling dat astronauten Angry Birds gaan spelen. Nee: er moet gewerkt worden. Ook door de iPhones. De telefoons maken deel uit van vier experimenten. In deze experimenten worden de camera’s, gyroscopen en andere sensoren van de telefoons getest. Heel moeilijk is dat niet: een speciale app – Spacelab for iOS – helpt de astronauten bij het uitvoeren van de experimenten.

Gyroscoop
Waarom een iPhone? Dat heeft alles te maken met de gyroscoop in het toestel. Dankzij de gyroscoop kan de snelheid van bewegingen die met het toestel worden gemaakt beter worden vastgesteld. Dat is handig bij het spelen van bepaalde spelletjes. Maar ook bij de navigatie.

WIST U DAT…

…een iPhone al wel eens aan een ballon de ruimte in is gegaan?

Software
En daar is het de astronauten nu om te doen. Diverse bedrijven werken namelijk aan software die ruimtevaartuigen kan helpen om te navigeren. Uit de onderzoeken met de iPhone moet blijken of de telefoon gebruikt kan worden om zowel de positie als de oriëntatie van een ruimtevaartuig te bepalen.

Experimenten
De astronauten gaan zoals gezegd diverse experimenten uitvoeren. Ze maken onder meer een foto van de rand van de aarde en de app moet dan bepalen op welke hoogte de app zich bevindt. Ook wordt er gepoogd om zo precies mogelijke coördinaten uit de iPhone te peuteren. Bovendien zijn onderzoekers benieuwd of de straling in de ruimte invloed heeft op het geheugen van de iPhone.

De laatste spaceshuttlelancering staat gepland voor 8 juli.

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Chris De Jabet (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd