IPCC op de vingers getikt

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties heeft na een intern, onafhankelijk onderzoek een fikse uitbrander en flink wat beperkingen gekregen. Het IPCC mag onder meer niet meer lobbyen en moet haar rol in het uitleggen en verklaren van de wetenschap achter de klimaatverandering beperken.

De leden van het panel mogen eveneens geen financiële belangen meer buiten het IPCC hebben. Zo moet een eventuele belangenverstrengeling of de schijn daarvan voorkomen worden. Ook moet het panel wetenschappelijke claims eerst laten controleren alvorens deze naar buiten worden gebracht.

Kritiek
De uitbrander volgt op een hele hoop kritiek die het panel de afgelopen maanden te verwerken kreeg. Het IPCC meldde in een wetenschappelijk rapport dat de gletsjer op de Himalaya razendsnel smolten en op relatief korte termijn zouden verdwijnen. Dat bleek echter sterk overdreven en zwak onderbouwd te zijn.

Ophef
En dat zorgde wereldwijd voor ophef. Veel overheden hebben hun (vaak peperdure) klimaatbeleid op dit rapport gebaseerd. Het publiek leek het vertrouwen in het IPCC totaal kwijt te zijn en er gingen zelfs stemmen op dat de leden van het panel financiële belangen hadden bij de peperdure klimaatregelingen die wereldwijd getroffen werden.

Deukje
Het interne rapport gaat zover niet. Volgens de onderzoekers zijn de meeste resultaten van het IPCC correct, maar heeft een beperkt deel ervan voor een deuk in de geloofwaardigheid van het proces gezorgd. Aan het rapport met daarin de overdreven resultaten omtrent de Himalaya wordt door het interne onderzoek niet getwijfeld. De onderzoekers concluderen dat de algemene aanpak goed was en dat het rapport de samenleving heeft gediend.

Tweede commissie
In de toekomst kijkt, als het aan dit interne onderzoek ligt, een tweede commissie over de schouder van het IPCC mee. Ook adviseren de onderzoekers dat het hoofd van het IPCC slechts maximaal zes jaar aanblijft.

Hoewel openlijk op de vingers getikt worden natuurlijk nooit leuk is. Is het volgens Achim Steiner van de VN geen schande. Volgens hem bevestigt het interne onderzoek “de integriteit, het belang en de geldigheid van het werk van het IPCC en geeft het enkel gebieden voor verbetering aan.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd