Internetverkeer tegen 2014 verviervoudigd

Tegen 2014 zal het wereldwijde internetgebruik verviervoudigen. Meer dan een miljard mensen hebben dan de weg naar de digitale wereld gevonden. Daarnaast kunnen mensen sneller internetten en meer grotere bestanden downloaden door een toenemende hoeveelheid bandbreedte.

Ook de mogelijkheden van HD-televisie en televisiekijken in 3D-kwaliteit dragen bij aan de groei. Dat maakte netwerkbedrijf Cisco vandaag bekend in een publicatie naar aanleiding van het ‘Visual Networking Index’-onderzoek.

Michiel Panders, directeur service providers bij Cisco, zegt: “Televisiekijken wordt nu al vervangen door persoonlijke televisie op de computer. Door toedoen van onder andere laptops en tabletcomputers – zoals de iPad van Apple – zullen meer mensen intensiever gebruik gaan maken van draadloze netwerken.” 87 procent van het totale internetverkeer wordt momenteel opgeslorpt door het surfen op het web door consumenten, het msn’en en het bekijken van video’s. De rest wordt door bijvoorbeeld videoconferencing en bedrijfsdata ingenomen.

“Er zal geen tekort aan capaciteit ontstaan,” stelt Panders gerust. “Ook al is de groei in zo’n korte tijd spectaculair en zal die nog jaren doorzetten.”

Volgens Cisco wordt het wereldwijde videoverkeer groter dan de verzending van bestanden tussen computers van particulieren. “Alleen al het videoverkeer, van steeds hogere kwaliteit, zorgt al voor een verdrievoudiging van het gebruik van het net,” zegt Panders. “Ook het gebruik van mobiele telefoons loopt nog steeds op en daardoor zal binnen vijf jaar het dataverkeer 39 keer over de kop gaan. In 2014 zal de snelheid waarmee afbeeldingen worden binnengehaald 35 keer groter zijn dan nu het geval is.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd