Leken die online deelnamen aan het project Planet Hunters hebben twee nieuwe planeten ontdekt. En dat is heel bijzonder.
“Het is de eerste keer dat het publiek gegevens van een NASA-missie gebruikt om mogelijke planeten rondom andere sterren op te sporen,” vertelt onderzoeker Debra Fischer. Hoewel de vondst van de twee planeten nog bevestigd moet worden, zijn de wetenschappers ervan overtuigd dat het publiek het bij het juiste eind heeft. De planeten zouden echt bestaan, zo is in hun paper te lezen.
Massa
Eén van de planeten heeft een massa die ongeveer 2,5 keer zo groot is als die van de aarde. De andere planeet heeft een massa die maar liefst acht keer zo groot is als de massa van onze planeet. Overigens lijkt het er niet op dat we op deze planeten op zoek kunnen naar leven: dat schijnt er namelijk niet mogelijk te zijn.
WIST U DAT…
Planet Hunters
De internetters ontdekten de planeten met behulp van het project Planet Hunters. Dit project draait om Kepler: een telescoop die het licht van sterren analyseert. Wanneer dat licht verandert, wijst dat erop dat zich nabij de ster iets ophoudt. Een planeet, bijvoorbeeld. Hoewel Kepler dankzij prima software heel goed in staat is om planeten op te sporen, willen er nog wel eens ontdekkingen door de mazen van het net glippen. En daarom is er Planet Hunters: een project waarbij gewone burgers door gegevens van Kepler spitten om te kijken of de telescoop niets over het hoofd heeft gezien.
De 40.000 deelnemers aan het project hebben nu voor het eerst twee planeten gevonden die Kepler en wetenschappers over het hoofd zagen. De onderzoekers hebben goede hoop dat in de toekomst met dank aan het publiek nog veel meer ontdekkingen worden gedaan.