Internet bedreigt zeldzame diersoorten

De grootste bedreiging van reeds bedreigde diersoorten? Het wereldwijde web. Het internet heeft de verkoop van levende baby leeuwtjes tot het berenvelletje te gemakkelijk gemaakt en is verantwoordelijk voor hun afname. Dat beweren milieubeschermers.

Het internet kreeg tijdens de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) de zwarte piet toegespeeld. De anonimiteit en de mogelijkheid om dieren die aan de andere kant van de wereld leven te bestellen, zorgt ervoor dat de online handel groeit. En dat gaat ten koste van de dieren.

De Iraanse salamander Neurergus kaiseri kan daar over meepraten. Volgens het Wereld Natuur Fonds stierf het diertje praktisch uit doordat hij voortdurend online onder de hamer ging. Tijdens CITES stemden de afgevaardigden voor een ban op de handel in neurergus kaiseri.

Maar een ban op de handel in ijsberen, tonijn en zeldzaam koraal kwam er niet. De vertegenwoordigers die tegen stemden, gaven aan bang te zijn voor de gevolgen die een dergelijk ban heeft voor de arme gemeenschappen die van de handel moeten leven.

Het is moeilijk in te schatten hoeveel dieren jaarlijks via internet verhandeld worden en wie daar het grootste aandeel in heeft. Waarschijnlijk gaan de Verenigde Staten aan kop, maar volgen Europa, China, Rusland en Australië op de voet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd