Interne kloon bevrucht vrouwelijk insect

Een vrouwelijk insect laat zich bevruchten door een kloon van haar vader die ze in haar lichaam meedraagt. Bijzonder!

Er zijn diverse diersoorten die zonder seks jongen op de wereld zetten. Ze klonen zichzelf daarvoor.

Weefsel
Maar wetenschappers hebben nu een insect gevonden dat zich wel op een heel bijzondere wijze voortplant, zo is in het blad The American Naturalist te lezen. Het gaat om het insect Icerya purchasi (zie ook hierboven). Sommige vrouwtjes van deze soort krijgen gedurende hun ontwikkeling een wel heel bijzonder cadeau mee. Ze ontstaan in bevruchte eitjes, tussen overbodig sperma. Dat overbodige, niet bevruchte sperma gaat deel uitmaken van weefsel in de vrouwtjes.

WIST U DAT…

Jongen
Het weefsel – dat genetisch gezien precies hetzelfde is als het weefsel van de vader van de vrouwtjes – bevrucht de eitjes van de vrouwtjes intern. Daar komen jongen uit. En die jongen zijn zowel kinderen als kleinkinderen van de vader van het vrouwtje.

Overbodig
Het opvallende is dat het weefsel zich in een rap tempo door de groep insecten verspreidt. Steeds meer vrouwtjes beschikken over het weefsel. De onderzoekers denken dan ook dat de man wellicht heel snel overbodig zal worden.

Of dat de soort goed zal doen, is twijfelachtig. De genetische diversiteit van de soort gaat erdoor achteruit en dat maakt de soort kwetsbaar.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd