Internationaal ruimtestation schittert op nieuwe foto’s, gemaakt vanuit een vertrekkend ruimtevaartuig

  Zo zag je het ISS nog nooit.

  Regelmatig kun je op Scientias.nl lezen over het internationaal ruimtestation (ISS); het ruimtestation dat op een hoogte van zo’n 400 kilometer baantjes om de aarde trekt. Aan boord van het ISS voeren astronauten belangrijk wetenschappelijk onderzoek uit. En hoewel geregeld dergelijk onderzoek of de missies naar het ISS toe in de belangstelling staan, is het nu tijd om het ruimtestation zelf even in de schijnwerpers te zetten. Want kijk nou eens, is ze niet mooi?

  Foto
  Op de foto bovenaan dit artikel en op de foto’s hieronder schittert het ISS. De foto’s zijn gemaakt door ESA-astronaut Thomas Pesquet, net na het loskoppelen van de Crew Dragon Endeavour; het ruimtevaartuig van SpaceX dat sinds kort tussen de aarde en het ISS pendelt om daar astronauten af te zetten en op te halen. De bemanning aan boord van het ruimtevaartuig werd getrakteerd op dit prachtige uitzicht, net voordat ze weer koers naar de aarde zetten.

  Afbeelding: ESA/NASA-T. Pesquet
  Afbeelding: ESA/NASA-T. Pesquet

  ISS
  Het ISS is een ongelofelijk knap staaltje ruimtevaarttechniek. Het ruimtestation weegt ongeveer 420 ton en beweegt zich met zo’n 27.000 kilometer per uur voort. Elke dag voltooit het ongeveer 16 rondjes rond de aarde. Het station is een samenwerking tussen verschillende ruimteagentschappen en landen en is al 23 jaar lang hét symbool van een vreedzame internationale samenwerking. Het vertegenwoordigt het beste van onze capaciteiten op het gebied van ruimtevaart, evenals het streven van de mensheid naar wetenschappelijke kennis en ruimtelijke verkenning.

  Wetenschappelijk onderzoek
  Zoals gezegd wordt er aan boord van het ISS voornamelijk wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd, met name naar microzwaartekracht. Maar er worden bijvoorbeeld ook belangrijke experimenten en tests uitgevoerd die uiteindelijk de weg vrijbanen naar bemande missies naar de maan en Mars. Tegelijkertijd komt de kennis en kunde die aan boord van het ISS wordt opgedaan, soms ook het leven op onze planeet ten goede.

  Foto’s van het ISS
  Hoewel je geregeld het ISS boven je hoofd voorbij kan zien vliegen, zijn close-up beelden van het ruimtestation een stuk zeldzamer. Ondanks dat je waarschijnlijk wel weet hoe het ISS er uitziet, zetten de nieuwe foto’s van Pesquet het ruimtestation weer even in een nieuw licht. En zeg nou zelf, zo zag je het ISS waarschijnlijk nog nooit!

  Afbeelding: ESA/NASA-T. Pesquet
  Afbeelding: ESA/NASA-T. Pesquet
  Afbeelding: ESA/NASA-T. Pesquet

  Dankzij de foto’s waan je je even in de buurt van het ISS, zonder zelf direct tientallen miljoenen euro’s te hoeven te betalen voor een ruimtereis. Dankjewel Pesquet!

  Wist je dat…

  …ESA-astronaut Thomas Pesquet wel vaker zijn camera tijdens zijn verblijf op het ISS in de aanslag houdt? Bekijk hier de foto’s die hij maakte tijdens een ruimtewandeling. Mensen met hoogtevrees, wees gewaarschuwd!

  Bronmateriaal

  "International Space Station" - Twitter

  Afbeelding bovenaan dit artikel: ESA/NASA-T. Pesquet

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd