Interessante tweelingstudie toont aan: meer groenten en fruit eten helpt tegen depressie

An apple a day keeps the doctor away, we weten wel dat groenten en fruit belangrijk zijn voor onze gezondheid, minder bekend is dat een appel, kiwi, paprika of sperzieboon ook goed is voor de geest. Volgens vier tweelingstudies helpt meer groenten en fruit eten om depressies tegen te gaan.

Het is niet voor het eerst dat er is gekeken naar de psychische effecten van groenten en fruit eten, wel is het zelden zo grondig gedaan: de onderzoekers vergeleken vier grote internationale tweelingstudies én richten zich specifiek op mensen van 45 jaar en ouder. Zo konden ze het verband onderzoeken tussen de consumptie van groenten en fruit en depressieve klachten gedurende een periode van elf jaar bij bijna 3500 tweelingen uit Australië, Denemarken, Zweden en de VS. Het resultaat was duidelijk: een hogere inname van zowel groenten als fruit hield verband met een afname van depressieve symptomen, schrijven de onderzoekers in Scientific Reports. Hoofdonderzoeker Annabel Matison verklaart: “De bevindingen vormen een extra argument om de consumptie van fruit en groenten bij volwassenen boven de 45 te verhogen.”

Tweelingstudies
Een op de drie Nederlanders krijgt ooit in zijn leven te maken met een depressieve periode. Meer dan een miljoen mensen gebruiken antidepressiva. En dan rekenen we de mensen die zich regelmatig down voelen, maar niet echt depressief zijn, nog niet eens mee. Een zware depressie heeft ook effect op je fysieke gezondheid: je ontstekingsniveaus en stressmarkers gaan omhoog en depressieve mensen hebben lagere concentraties antioxidanten in hun lijf dan gezonde mensen.

Reden genoeg dus om te kijken of zoiets simpels als meer groenten en fruit eten verschil kan maken. Dat tweelingstudies zijn gebruikt, maakt het onderzoek extra sterk. Medeonderzoeker Karen Mather legt uit: “Tweelingen delen 50 tot 100 procent van hun genen en, als ze samen zijn opgevoed, hetzelfde gezinsmilieu. Een van de voordelen van een tweelingstudie is dat het kan helpen de impact van factoren, zoals de sociaaleconomische status in je jeugd, te beperken.”

Niemand eet genoeg groenten
Voor het onderzoek zijn tweelingstudies uit het Amerikaanse Minnesota, Denemarken, Zweden en Australië gebruikt. Deelnemers moesten bij aanvang 45 jaar of ouder zijn, beschikken over gegevens over fruit- en groenteconsumptie en depressie, en werden jarenlang gevolgd om veranderingen in depressieve symptomen te meten.

Een lage fruitinname werd gedefinieerd als 0,3 porties per dag, dus per week net iets meer dan twee stuks fruit. Een halve portie groenten per dag gold als een lage groente-inname. Twee porties per dag van groenten en fruit werd beschouwd als een hoge inname. Interessant genoeg bleef de totale fruit- en groenteconsumptie in de hoge categorie nog steeds ruim onder de voedingsrichtlijnen van de meeste landen.

“Uit de twee grote Scandinavische studies bleek dat de consumptie van fruit en groenten bijzonder laag was, met een gemiddelde van minder dan de helft van de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen hoeveelheid van minimaal vijf porties per dag”, aldus Matison. “Het is onduidelijk in welke mate depressieve klachten afnemen als de inname wordt verhoogd tot de aanbevolen niveaus.”

Vezels en vitamines
Volgens de onderzoekers is de gunstige relatie tussen fruit- en groenteconsumptie en depressie waarschijnlijk te danken aan de grote hoeveelheid vezels, vitaminen en micronutriënten. Het eten van fruit en groenten lijkt ook een positief effect te hebben op de samenstelling van het darmmicrobioom en beschermt tegen oxidatieve schade in de hersenen. “Er wordt steeds meer duidelijk over de invloed van het darmmicrobioom op depressie”, besluit Matison.

Deze studie toont zeker niet aan dat je geneest van je depressie als je een kiwi of broccoli extra eet op een dag, maar het kan wel helpen. Voel je je dus niet happy of ben je zelfs depressief schroom dan niet om je groenten- en fruitinname fors te verhogen. Wie weet voel je je daarna wat beter en anders doe je er in ieder geval je fysieke gezondheid een groot plezier mee.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd