Intelligente computers snappen niets van stripboeken

  Streven slimme computers ons straks op allerlei gebieden voorbij? Misschien, maar er blijven ook beroepen over die uitermate geschikt zijn voor mensen. Zo snappen intelligente computers niets van stripboeken, dus wie weet word jij stripboekanalist?

  Wetenschappers van de universiteit van Maryland onthullen dat KI-systemen – zeg maar: hele slimme computers – niet kunnen voorspellen hoe stripverhalen aflopen. En dat terwijl mensen in 80% van de gevallen wel het juiste afsluitende paneel kiezen wanneer zij een reeks panelen voorgelegd krijgen.

  Dit komt omdat niet alle informatie in een paneel aanwezig is. “Juist ongeschreven conversaties of handelingen die buiten beeld plaatsvinden, maken het lastig voor computers om het verhaal te volgen en om te voorspellen waar het heen gaat”, zegt onderzoeker Mohit Iyyer. Mensen kunnen hun verbeelding gebruiken en kleuren vervolgens het verhaal in.

  Om KI-systemen te testen maakten Iyyer en zijn collega’s een database van 4.000 stripboeken met in totaal 1,2 miljoen panelen. De beelden en teksten werden gedigitaliseerd. De computers leerden eerst hoe stripverhalen werken. Nadat ze getraind waren, moesten ze het verloop van stripverhalen voorspellen, bijvoorbeeld middels een plaatje of een stukje tekst. KI-systemen slaan de plank volledig mis.

  Overigens betekent dit niet dat KI-systemen altijd blijven verliezen van mensen. Wanneer kunstmatige intelligentie beter wordt, leren systemen nieuwe skills om stripverhalen wel te snappen. KI-systemen gaan steeds meer denken als mensen, waardoor het een stuk lastiger zal worden om te winnen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd