Intelligent verband verraadt infectie

Een wondje kan onder een stevig verbandje gemakkelijk ongezien uitgroeien tot een infectie en zo voor een hoop ellende zorgen. Maar wetenschappers hebben daar nu iets op bedacht: verband dat aangeeft wat zich daaronder afspeelt. Als een infectie of andere complicatie optreedt, verandert het verband van kleur: van gelig naar paars.

De wetenschappers hebben eerst een verf ontwikkeld die reageert op verschillende PH-waardes. Daarna hebben ze deze verwerkt in verband en pleisters.

PH-waarde
Een gezonde huid heeft een PH-waarde lager dan vijf. Als de PH-waarde hoger is, dan wijst dat op complicaties en een PH-waarde tussen de 6.5 en 8.5 toont aan dat er een infectie broeit.

Paars
De verf reageert daarop door te veranderen: van geel naar paars. Het intelligente verband maakt het mogelijk om bij te houden hoe de wond er aan toe is, zonder dat het verband er elke keer af hoeft en het genezingsproces wordt vertraagd.

Een prototype van het verband is inmiddels af en de eerste tests zijn veelbelovend. De onderzoekers denken eraan om een sensor aan het verband toe te voegen die de exacte PH-waarde aangeeft. Zo kan nog beter worden vastgesteld hoe de huid eraan toe is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd