Integratie door tempelbouw

 GESCHIEDENIS  Veel tempels van de oude Grieken op Sicilië zijn op het oosten gericht. Ook op het vaste Griekse land komen tempels in die richting voor, maar op veel kleinere schaal. Waarom? Volgens onderzoeker Alun Salt probeerden de Sicilianen de Griekse architectuur hardnekkig ‘goed’ te doen om te integreren!

Sicilië werd in de achtste eeuw voor Christus een Griekse staat. Het duurde niet lang of de Sicilianen namen de gebruiken van de kolonisator over. Ook de architectuur van de Grieken werd met open armen ontvangen. Een belangrijk onderdeel van die bouwkunst waren de tempels. Er verrezen 41 godshuizen, waarvan er slechts één een voordeur bezit die niet naar het oosten gericht is.

De Sicilianen bouwden hun tempels dus het liefst richting het oosten. Maar waarom? Volgens Salt is de bouwstijl richting het oosten op Sicilië sterker, omdat het ‘goeddoen’ van de architectuur hielp om een betere band met de kolonisator te krijgen. “Als je als Griek in Griekenland woonde, dan wist je dat je een Griek was. De Grieken in Sicilië waren Grieken die op het randje van hun wereld leefden. Zij hebben misschien het gevoel gehad dat ze iets moesten bewijzen.”

Overigens is de zon niet zo’n heel belangrijk oriëntatiepunt in de Griekse religie. “Het was gemakkelijker geweest als dat wel zo was,” merkt Salt op. “Ik verwachtte te ontdekken dat de tempels van in de hemel wonende goden op de rijzende zon gericht waren en dat de tempels van de goden van de onderwereld dat niet zouden zijn. Ik zat helemaal fout.”

Mogelijk heeft de oriëntatie van de Griekse tempels ook iets te maken met het ochtendritueel: het offeren van een geit of os. Hierbij was het belangrijk dat het toekijkende publiek goed zicht had op de buiten offerende priester. De positie van de tempel is dan natuurlijk doorslaggevend.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd