Inspiration Mars stuurt in 2018 twee mensen naar Mars

mars

In 2018 doet zich de unieke gelegenheid voor om mensen naar Mars te sturen en de gloednieuwe organisatie Inspiration Mars gaat die kans grijpen en een man en een vrouw – mogelijk een getrouwd stel – naar Mars sturen.

Dat bleek gisterenavond tijdens de persconferentie waarin de gloednieuwe organisatie en haar ambities werden aangekondigd. En de organisatie maakte het direct concreet door zelfs de datum waarop de dame en heer gelanceerd worden, bekend te maken: 5 januari 2018.

Eenvoud
Inspiration Mars noemt het een ‘fast, free-return mission’. “Wat de missie zo mooi maakt, is de eenvoud,” stelt Dennis Tito, de eerste ruimtetoerist en mede-oprichter van Inspiration Mars. De astronauten zullen niet op Mars landen, maar de planeet wel heel dicht benaderen: het is de bedoeling dat ze op een afstand van zo’n 160 kilometer een rondje om Mars maken. Dat betekent dat de ruimtecapsule niet door de atmosfeer van Mars hoeft te gaan: en dat is weer een aanzienlijke risicofactor minder. Ondanks dat een bezoek aan Mars uitblijft, zullen de astronauten wel wat tijd vrij moeten maken voor hun missie: deze duurt namelijk 501 dagen. Zoveel tijd is nodig om naar de rode planeet en weer terug te reizen.

Waarom 2018?

De keuze om al over vijf jaar mensen naar Mars te sturen, is een hele bewuste. In dat jaar verhouden Mars en de aarde zich zo tot elkaar dat het mogelijk is om mensen binnen 501 dagen naar Mars te sturen en weer terug op aarde te verwelkomen. Bovendien is er in dat jaar sprake van een zonneminimum waardoor de astronauten aan een minimale hoeveelheid zonnestraling worden blootgesteld.

Het ruimtevaartuig
Het zou voor het eerst zijn dat een bemande missie naar Mars georganiseerd wordt. Er zijn dan ook nog genoeg hindernissen te nemen. Zo zal er een ruimtevaartuig ontwikkeld moeten worden. Net als een manier om dat ruimtevaartuig vervolgens te lanceren en de aandrijving om het op Mars te krijgen. Inspiration Mars denkt aan een ruimtecapsule die kort na de lancering een opblaasbare extra kamer kan ontvouwen, die de astronauten tijdens hun lange reis iets meer ruimte biedt. Vanzelfsprekend zullen hier ook de benodigde systemen in gebouwd moeten worden om de astronauten van water, zuurstof en voedsel te voorzien. Het doel is om die systemen zo simpel mogelijk te houden, zodat de astronauten die – indien nodig – gemakkelijk zelf kunnen repareren en onderhouden. Kort voordat de astronauten weer op aarde terugkeren, verplaatsen ze zich naar hun ruimtecapsule en wordt de opblaasbare extra module afgestoten.

Bestaande systemen
Natuurlijk zullen er voor de missie de nodige nieuwe systemen ontwikkeld moeten worden, maar Inspiration Mars is niet van plan om het wiel opnieuw uit te vinden. “Experts hebben de risico’s, voordelen en ons tijdschema bekeken en ontdekt dat bestaande technologieën en systemen enkel op de juiste manier geïntegreerd, getest en op de lancering voorbereid moeten worden,” stelt Taber MacCallum, CEO van Paragon Space Development Corporation en eveneens betrokken bij Inspiration Mars.

Non-profit

Inspiration Mars is een non-profit organisatie die het van giften moet hebben. Natuurlijk zijn er ook bedrijven en overheidsinstanties – zoals NASA – die de organisatie steunen. Die steun is echter niet financieel. Deze bedrijven en instanties staan Inspiration Mars bij met hun expertise en in een later stadium wellicht met hun faciliteiten.

NASA
Inspiration Mars hoeft het bovendien niet allemaal alleen te doen. De organisatie kan zich reeds verheugen in steun van verschillende organisaties, waaronder NASA. “Met de steun van NASA en het groeiende team van industriële partners, zijn we van plan om alles te doen wat mogelijk is om deze unieke kans te grijpen,” benadrukt Tito.

Risico’s
De doelen van Inspiration Mars zijn ambitieus. En daar is Tito zich van bewust. “Natuurlijk brengt deze missie risico’s met zich mee. Maar dat zijn precies de risico’s die Amerika bereid is om te nemen om meer kennis en ervaring te doen en de positie als wereldleider te verstevigen. Wij denken dat de risico’s en uitdagingen met onze collectieve ervaring te overwinnen zijn en dat een veilige en succesvolle missie mogelijk is.”

Inspiration Mars is zeker niet de eerste organisatie met ambitieuze doelstellingen als het gaat om Mars. Ook ons eigen land kent zo’n ambitieuze organisatie: Mars One. Deze wil in 2025 een nederzetting op Mars stichten.

Bronmateriaal

"“Inspiration Mars” to pursue human mission to the Red Planet in 2018" - Inspirationmars.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / The Hubble Heritage Team (STScI / AURA).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd