Op 3 juni werd Jupiter geraakt door een komeet of asteroïde. De inslag liet geen sporen achter. “Het is net alsof Jupiter het volledige object heeft ingeslikt”, zegt amateur-astronoom Anthony Wesley, die als één van de eersten getuige was van de inslag.
“Het was bijzonder om de inslag te zien, maar de afwezigheid van een visueel spoor is verbijsterend”, zegt Christopher Go, die net als Wesley de inslag zag.
Normaal ontstaat er na een inslag op Jupiter een litteken in de atmosfeer, zoals in 1994 met komeet Shoemaker-Levy 9. Het kan zijn dat de gebeurtenis op 3 juni geen inslag was, maar bijvoorbeeld een bliksemflits.
“Dit lijkt mij zeer onwaarschijnlijk”, zegt Orton. “De gebeurtenis vond plaats op de dagzijde van Jupiter. Als het om een bliksemflits gaat, dan is daar heel veel energie voor nodig. Dat is niet mogelijk op Jupiter.”
Niemand weet precies wat er op 3 juni is gebeurd. Het meest waarschijnlijke is dat de inslag is veroorzaakt door een klein object. Groot genoeg om een flits te veroorzaken, maar te klein om schade aan te richten.