Insect met ‘zingende penis’ is luidruchtigste dier

Het kleine insect Micronecta scholtzi is relatief gezien het meest luidruchtige dier op aarde, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Het insect kan een herrie tot wel 99,2 decibel maken. Dat is vergelijkbaar met het geluid van een zeer luid orkest. Het insect maakt die herrie door zijn penis tegen zijn buik aan te wrijven. De geluiden maken deel uit van het paringsritueel: het insect hoopt met de geluiden een partner aan te kunnen trekken.

Trein
Het insect is ongeveer 2 millimeter groot, maar is relatief gezien toch het luidst. Gemiddeld weet het insect een geluid van 78,9 decibel te produceren. Dat is vergelijkbaar met het geluid van een voorbijrazende trein. Dat we niet doof worden van het insect heeft alles te maken met het leefgebied van het insect. Het dier leeft onder water.

WIST U DAT…

Relatief
Er zijn nog veel meer luidruchtige dieren in het dierenrijk te vinden. Bijvoorbeeld de blauwe vinvis met een geluid van 188 decibel. Of de olifant met 117 decibel. Maar zij – met de lichaamsgrootte even in het achterhoofd – kunnen relatief gezien niet tippen aan de M. scholtzi.

Competitie
Dat het insect zo luidruchtig is, zou het directe gevolg zijn van een overijverige competitie. Insecten die het meeste geluid maken, krijgen ook de partners. De insecten zijn elkaar waarschijnlijk steeds vaker gaan overtreffen en toeteren nu allemaal heel hard.

Al met al gebruiken de kleine insecten een gebied dat ongeveer net zo groot is als de dikte van een menselijke haar om zoveel geluid te maken. Hoe ze op zo’n klein gebied zo’n enorm geluid kunnen produceren, is onduidelijk. De onderzoekers hopen dat nog uit te gaan zoeken.

Bovenstaande foto is gemaakt door Alan (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd