Insect kan al doodgaan als hij vijand ziet

Libellen zijn doodsbang voor hun vijanden. Letterlijk. De angst op zichzelf kan namelijk al dodelijk zijn, zo blijkt.

De onderzoekers verzamelden enkele larven van de soort Leucorrhinia intacta. Ze zetten ze in een aquarium. De larven kregen hun ergste vijand (de vis) te zien en te ruiken, maar de vis kon niet bij ze komen. En dat leidde tot onverwachte resultaten. Ondanks dat de vissen niet bij de libellen konden komen, stierven de libellen veel sneller dan libellen die niet aan hun vijand werden blootgesteld.

Tweede experiment
De onderzoekers zetten nog een tweede experiment op. Ze stelden larven bloot aan vissen, maar wederom konden de vissen niet bij de larven komen. Andere larven kregen niet met vissen te maken. Vervolgens was het tijd voor de larven om te veranderen in libellen. Van de larven die waren blootgesteld aan vissen, lukte het elf procent niet om volwassen te worden. Van de larven die niet met vissen te maken hadden gehad, was dat maar twee procent.

WIST U DAT?

…sommige vrouwelijke insecten een kloon van hun vader meedragen waardoor ze zich laten bevruchten?

Dodelijke stress
Het onderzoek toont aan dat stress dodelijk kan zijn. “Hoe meer we leren over hoe dieren reageren op stress – of het nu de aanwezigheid van roofdieren of andere natuurlijke of menselijke verstoringen is – hoe vaker we ontdekken dat stress de kans op sterfte vergroot,” stelt onderzoeker Locke Rowe. Waarschijnlijk komt dat doordat infecties die dieren anders gemakkelijk zouden overleven door de stress opeens dodelijk zijn.

Mogelijk gelden de resultaten niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen. Het onderzoek is terug te vinden in het blad Ecology.

Bronmateriaal

"Insects are scared to death of fish" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door rithban (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd