Inktvissen brengen kleding die zichzelf repareert een stapje dichterbij

Een nieuwe coating, gemaakt van eiwitten van inktvissen, zorgt ervoor dat gescheurd katoen, linnen of wol zichzelf repareert.

Wanneer we een wondje oplopen, is het – normaliter – een kwestie van tijd voor de huid zich repareert. Hoe anders is dat bij kleding. Een scheur betekent vaak het einde voor een kledingstuk. Zou het niet geweldig zijn als die gescheurde broek of dat kapotte shirt zich net als jouw huid zelfstandig zou kunnen repareren?

Coating
Een nieuw onderzoek brengt die toekomstdroom een stukje dichterbij. Wetenschappers hebben een coating ontwikkeld die op linnen, katoen of wol kan worden aangebracht en ervoor zorgt dat eventuele scheuren in die materialen vanzelf gerepareerd worden. Ze presenteren hun werk in het blad Applied Materials & interfaces.

Experimenten
Experimenten met de coating zijn veelbelovend (zie ook het filmpje hieronder). De onderzoekers knipten stukjes stof, doopten ze in de coating en duwden ze in water op elkaar. Vervolgens hechtten de stukjes stof zich weer aan elkaar.

Inktvissen
De coating bevat onder meer eiwitten afkomstig uit de ‘tanden’ van inktvissen. Deze ‘tanden’ bevinden zich op de tentakels, langs de zuignappen en zijn zeer scherp. De eiwitten uit deze tanden zijn taai en elastisch, zowel onder natte als droge omstandigheden.

Tijdens de experimenten werd bestaande kleding in de coating gedoopt. Maar het is ook mogelijk draden in de coating te dopen en deze vervolgens te verwerken tot kleding. Door de kleding in water te dopen kan deze zichzelf dan repareren. Om een gescheurd kledingstuk te repareren, hoef je het in de toekomst wellicht alleen maar in de wasmachine te gooien.

Bronmateriaal

"Toward clothes that fix their own rips" - American Chemical Society

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd