Inktvis is niet zo kieskeurig

In het donker is het moeilijk om de juiste partner te vinden. Daarom doet een bepaalde inktvissoort iets unieks. Het dier heeft namelijk geslachtsgemeenschap met zowel mannetjes als vrouwtjes.

De Octopoteuthis deletron is een achtarmige inktvis, die diep in de Grote Oceaan zwemt. Het dier is niet in staat om mannetjes en vrouwtjes te onderscheiden. “Ze zien elkaar wel, maar ze kunnen niet goed indentificeren of de ander een mannetje of een vrouwtje is”, legt studieleider Hendrik Hoving van het Monterey Bay Aquarium Onderzoeksinstituut uit.”Vaak besluiten ze om met iemand te paren vóórdat het geslacht duidelijk is.”

Niet zo kieskeurig
Het is niet gek dat de inktvissen elkaar moeilijk herkennen, want vrouwtjes en mannetjes lijken heel erg op elkaar. Maar is dat de enige reden waarom de mannetjes met iedere willekeurige octopus het bed in duiken? Nee, zeggen wetenschappers. De dieren zijn minder kieskeurig dan mensen, waardoor zij hun energie puur focussen op het verspreiden van sperma.

Dolfijnen en primaten
Er zijn niet veel dieren zoals de Octopoteuthis deletron. De meeste dieren hebben namelijk een voorkeur voor een geslacht, in de meeste gevallen: het tegenovergestelde geslacht. Toch zijn er bepaalde dolfijnen en primaten die ook minder kieskeurig zijn, net zoals de Octopoteuthis deletron.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd