Injecteerbaar schuim kan gevaarlijke bloeding snel stoppen

foam

Een flinke wond in de hals kan er zomaar voor zorgen dat iemand doodbloedt. Een nieuwe uitvinding van Amerikaanse onderzoekers moet dat voorkomen. Ze komen met een soort schuim dat in de wond geïnjecteerd kan worden en de bloeding stopt.

De onderzoekers ontwikkelden het schuim met soldaten in het achterhoofd. Wanneer zij op het slagveld gewond raken, duurt het vaak wel enige tijd voor zij op een plek arriveren waar de bloeding kan worden gestopt. En soms komt hulp te laat en heeft de soldaat al zoveel bloed verloren dat deze niet meer te redden valt. Om de overlevingskansen van deze soldaten te vergroten, bedachten de onderzoekers een te injecteren schuim dat bloedingen op specifieke plekken (de plaatsen waar de ledematen aan het lichaam zijn bevestigd) kan stoppen.

Hard nodig
De door de onderzoekers ontwikkelde oplossing is zeker geen overbodige luxe, zo stellen ze zelf. Ze wijzen erop dat drukverband of een gaasje met daarop een middeltje om de bloeding te stoppen, weinig effectief is op de diepe wonden die op de plaatsen waar de ledematen aan het lichaam zitten, kunnen ontstaan. Bovendien is de bron van het bloedverlies in dergelijke wonden vaak lastig te vinden. “Het probleem is dat de beschadigingen van kogels en botfragmenten diep in de wond niet altijd van buitenaf te zien zijn en een stollingsmiddel de bron van de bloeding niet altijd kan bereiken,” vertelt onderzoeker Sydney Rooney. “Wij bedachten daarom het systeem waarbij een schuim geïnjecteerd wordt.” “Het schuim vult de wond, verhardt en oefent druk uit,” legt onderzoeker Allie Sanzi uit.

Chemische stofjes
Het schuim ontstaat doordat twee chemische stofjes met elkaar gemixt worden. Die twee chemische stofjes bevinden zich in twee aparte buisjes in de injectiespuit. Kort voor het schuim nodig is, kunnen de chemische stofjes met een speciaal mechanisme in de injectiespuit gemengd worden. Vervolgens is het een kwestie van de injectiespuit leegmaken in de wond.

De injectiespuit is tot op heden enkel getest op een gel die lijkt op menselijk weefsel. De gel bevatte ‘bloedvaten’ die gevuld waren met water. De onderzoekers maakten gaten (wonden) in de gel en keken hoe goed het schuim in staat was om het waterverlies te beperken. Binnenkort hopen de onderzoekers te starten met dierproeven. Als die naar wens verlopen, volgen wellicht ook experimenten met mensen en wie weet kan het schuim dan over enkele jaren levensreddend zijn.

Bronmateriaal

"Injectable Foam Could Prevent Fatal Blood Loss in Wounded Soldiers" - JHU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Will Kirk – Homewoodphoto.jhu.edu.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd