Ingrediënt van chocolade lijkt te beschermen tegen diabetes type 2

chocoladereep

Het nuttigen van grote hoeveelheden flavonoïden kan mensen beschermen tegen diabetes type 2. Dat hebben Engelse onderzoekers ontdekt. De flavonoïden in kwestie zijn onder meer te vinden in chocolade, thee en bessen.

De onderzoekers trekken hun conclusie op basis van een onderzoek waar bijna 2000 mensen aan deelnamen. De proefpersonen vulden een vragenlijst in over hun dieet. Ook werd er wat bloed afgenomen. “We ontdekten dat degenen die veel anthocyanen en flavonen nuttigden minder ongevoelig waren voor insuline,” legt onderzoeker Aedin Cassidy uit. “Een sterk verminderde gevoeligheid voor insuline wordt geassocieerd met diabetes type 2, dus wat we zien is dat mensen die voedsel eten met daarin veel anthocyanen en flavonen – zoals bessen, kruiden, rode druiven, wijn – een kleinere kans hebben om die ziekte te ontwikkelen.” Onderzoeker Tim Spector voegt toe: “Het is een opwindende ontdekking dat sommige ingrediënten van voedsel dat wij als ongezond beschouwen – zoals chocolade of wijn – toch nog enkele gezonde substanties bevatten.”

De onderzoekers bestudeerden ook in welke mate de proefpersonen met ontstekingen te maken hadden. Chronische ontstekingen worden geassocieerd met diabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten en kanker. Uit het onderzoek blijkt dat ingrediënten van bessen, chocolade en wijn ook het aantal ontstekingen omlaag brengen. “We ontdekten ook dat degenen die de meeste anthocyanen aten de kleinste kans hadden om aan chronische ontstekingen te lijden.” En degenen die de meeste flavonen nuttigden, hadden betere hoeveelheden van een specifiek eiwit dat een aantal stofwisselingsprocessen regelt, waaronder het glucoseniveau, in hun lijf.

Uit eerder onderzoek in het laboratorium is al gebleken dat bijvoorbeeld wijn en chocolade wellicht invloed uitoefenden op het reguleren van de bloedsuikerspiegel en dus de kans op diabetes type 2. “Maar tot voor kort wat er weinig bekend over hoe het gewoontegetrouw nuttigen van deze stofjes invloed uitoefent op insulineresistentie, regulatie van het bloedsuikerniveau en ontstekingen onder mensen.” Maar ook na dit onderzoek blijven er nog genoeg vragen over. Zo is bijvoorbeeld nog onduidelijk hoeveel we van deze stofjes moeten nuttigen om het risico op diabetes type twee te verlagen.

Bronmateriaal

"UEA research shows ingredients found in chocolate, tea and berries could guard against diabetes" - UEA.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lee McCoy (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd