Wow! Er zijn weinig woorden nodig om de nieuwe selfie van de Rosetta-ruimtesonde met de komeet 67P/C-G te omschrijven. Er is al eens eerder een selfie gemaakt, maar nu is de afstand tussen Rosetta en de komeet niet meer dan 15 kilometer.
De foto is op 7 oktober gemaakt door de Philae-lander, die momenteel wordt klaargestoomd om af te dalen op de komeet. Naar verwachting zal Philae op 12 november op het ijzige object landen, waar Scientias.nl live verslag van gaat doen.
Voor deze foto werd de ruimtesonde langer belicht dan de komeet. Anders zouden de lijnen van elektronica op de ruimtesonde niet zichtbaar zijn.
Het meest opmerkelijke detail is een duidelijk zichtbare ‘jet’, oftewel een stroom deeltjes. Gas en stofdeeltjes spuiten uit de nek van de komeet. Komeet 67P/C-G nadert de zon, waardoor het oppervlak wordt verwarmd en sublimatie optreedt. Dit is een directe faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. In korte tijd verliest de komeet veel materiaal.
Dit is de laatste selfie die Philae maakt voor zijn vertrek op 12 november. Op die dag maakt Philae één laatste kiekje van Rosetta, wanneer de lander zich tussen de komeet en de ruimtesonde bevindt. Het instrument dat deze foto maakte, zal straks ook een 360 graden panoramafoto maken van de landingsplaats van Philae op de komeet. We zijn benieuwd naar de eerste beelden vanaf het oppervlak van een komeet. Jij ook?