Wetenschappers hebben in Colombia de resten van een indrukwekkend krokodilachtig reptiel ontdekt. Het reptiel was bijna vijf meter lang en leefde zestig miljoen jaar geleden, zij aan zij met de ‘monsterslang’ Titanoboa.
Het reptiel heeft de naam Anthracosuchus balrogus gekregen en is daarmee vernoemd naar een fictief organisme (Balrog) uit J.R.R. Tolkiens The Lord of the Rings. Het reptiel – dat tot de Dyrosauridae behoort – leefde zo’n zestig miljoen jaar geleden en was ongeveer 4,8 meter lang.
Bijzonder
De krokodilachtige is heel bijzonder. Zo heeft het dier – in vergelijking met andere Dyrosauridae en de moderne krokodillen – een bijzonder stompe snuit. “Iedereen denkt dat krokodillen levende fossielen zijn die de laatste 250 miljoen jaar vrijwel niet veranderd zijn,” vertelt onderzoeker Alex Hastings. “Maar de fossiele resten die wij ontdekt hebben, vertellen een heel ander verhaal.” Onderzoeker Jonathan Bloch voegt toe: “We konden niet geloven dat deze (krokodilachtige, red.) zo’n hoekige, korte schedel had en toch een Dyrosauridae was. Het beest ziet er zo compleet anders uit dan de krokodilachtigen die we eerder gezien hebben.”
Colombia
De onderzoekers ontdekten de resten van de krokodilachtige in een koolmijn in het noorden van Colombia. Eerder werden in dezelfde gesteentelagen ook de resten van de indrukwekkende Titanoboa – een meer dan 17,5 meter lange slang – ontdekt. Het is niet ondenkbaar dat deze indrukwekkende krokodilachtige soms op het menu van de monsterslangen stond. “Zo af en toe was er waarschijnlijk een ontmoeting tussen Anthacosuchus en Titanoboa. Titanoboa was het grootste roofdier in de buurt en zal geprobeerd hebben om alles wat het te pakken kon krijgen, in de mond te nemen.”
De Dyrosauridae waartoe ook A. balrogus behoort, kwamen van oorsprong uit Afrika. Zo’n 75 miljoen jaar geleden staken ze de Atlantische Oceaan over en kwamen ze in Zuid-Amerika terecht. Op de één of andere manier wist de familie de massa-extinctie die onder meer de dinosaurussen fataal werd, te overleven. “Deze groep kan ons meer vertellen over hoe dieren extincties en andere catastrofes overleven,” vertelt Hastings. En dat is nuttig, nu het leven op aarde voor een nieuwe uitdaging staat: een warmer klimaat. “Deze familie van krokodilachtigen in Cerrejon (Colombia, red.) paste zich aan en deed het ondanks ongelofelijke obstakels heel goed.” Het suggereert voorzichtig dat we ook de moderne krokodillen niet moeten onderschatten: wellicht kunnen zij zich in een veranderende wereld wel veel beter redden dan gedacht.