Vulkaan Merapi produceert zwaarste uitbarsting tot nu toe

De Indonesische vulkaan Merapi is vandaag opnieuw uitgebarsten. “Het is de meest spectaculaire en grootste uitbarsting tot nu toe”, zegt Dr. Surono, die deel uitmaakt van het team dat de vulkaan in de gaten houdt. “De uitbarsting duurde in totaal twee uur lang.” Sinds de eerste uitbarsting op 26 oktober zijn er al 38 mensen om het leven gekomen.

De uitbarstingen worden steeds krachtiger, dus besloot de Indonesische overheid om nog meer mensen te evacueren. “We hebben het gevarengebied vergroot van tien naar vijftien kilometer”, zegt Surono. “Opvangcentra in het gevarengebied zullen worden verplaatst.” Door de vergroting van het gevarengebied moeten nog eens duizenden mensen hun huizen verlaten. Op dit moment bevinden zich meer dan 70.000 mensen in opvangcentra.

Kettingreactie?
Eerder vandaag verscheen er een artikel op Scientias.nl over nog meer rommelende vulkanen. Volgens onderzoekers zijn 21 andere vulkanen in het gebied rondom Merapi aan het rommelen. Is er een kettingreactie in de Ring van Vuur aan de gang?

Vliegverkeer
Op dit moment verstoort Merapi nog niet het globale vliegverkeer. Wel ontwijken piloten het gebied rondom de Merapi-vulkaan.

Erupties
De laatste keer dat de Merapi uitbarstte was in 2006. Dat kostte toen aan twee mensen het leven. In 1930 was de uitbarsting een stuk krachtiger en werden dertien dorpen van de kaart geveegd. Daarbij kwamen meer dan duizend mensen om.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs ontdekt hebben waarom vulkanen nabij de Ring van Vuur zo actief zijn?

Tektoniek
De Merapi ligt in de zone waar de Australische en Indische plaat onder de Sunda-plaat duiken. De vulkaan is zo’n 3000 meter hoog en zorgt regelmatig voor onrust. Om de paar jaar zijn er kleine erupties en ook grotere uitbarstingen komen regelmatig voor.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd