Indonesische vulkaan Merapi blijft actief

De Indonesische vulkaan Merapi is vanochtend voor een tweede keer uitgebarst. De vulkaan barstte dinsdag voor het eerst uit, waarbij zeker 38 mensen om het leven kwamen. Wetenschappers vermoeden dat de opgebouwde druk in de vulkaan kan leiden tot één van de grootste uitbarstingen van de afgelopen jaren. Duizenden mensen zijn ondertussen geëvacueerd.

De aardbeving heeft de afgelopen week al voor zeker honderden aardbevingen gezorgd. Achter een lavakamer in de buurt van de krater bouwt de druk zich nog steeds verder op. “We hopen dat het (de kracht en dus ook de magma, red.) langzaam vrijkomt,” vertelt één van de onderzoekers. “Anders kunnen we te maken krijgen met een enorme eruptie die groter is dan de uitbarstingen die we de afgelopen jaren hebben gezien.”

De laatste keer dat de Merapi uitbarstte was in 2006. Dat kostte toen aan twee mensen het leven. In 1930 was de uitbarsting een stuk krachtiger en werden dertien dorpen van de kaart geveegd. Daarbij kwamen meer dan duizend mensen om.

Het is nog onduidelijk hoe groot de tweede uitbarsting is geweest en of er slachtoffers zijn gevallen. Boven de vulkaan zijn grote wolken te zien.

Naar schatting zijn er weinig of geen slachtoffers gevallen, aangezien duizenden inwoners na de uitbarsting vorige week direct zijn geëvacueerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd