Individuele schapen kunnen slimme keuzes maken

Schapen zijn slimmer dan wij denken. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Cambridge. Individuele schapen kunnen niet alleen de gezichten van vrienden twee jaar lang onthouden, maar zijn ook in staat om slimme keuzes te maken en patronen te doorgronden. De schapen slagen voor psychologische testen die zelfs apen niet kunnen halen.

Laura Avanzo en Jennifer Morton bestudeerden genetisch aangepaste schapen, die een speciaal gen bij zich droegen. Dit gen veroorzaakt de ziekte van Huntington. De wetenschappers plaatsten een aantal emmers voor de schapen. Eén van de emmers bevatte voedsel. De wetenschappers besloten om het voedsel iedere keer in een andere kleur emmer te stoppen. Ook varieerden de wetenschappers met de grootte van de emmers.

WIST U DAT…

…schapen TNT kunnen opruimen?

De schapen bleken in staat om verschillende patronen te herkennen. Stel, het voedsel zat iedere keer in een emmer van een bepaalde grootte, dan letten de schapen niet meer op de kleuren. Zat het voedsel in grote of kleine blauwe emmers, dan besloten de schapen om vooral de kleur in de gaten te houden.

“Schapen leven in kuddes en in een kudde zijn de dieren een beetje dom”, vertelt Morton. “Maar als individu gedragen de dieren zich heel anders.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd