Indische gans is een echte hoogvlieger

De Indische gans is pas een echte hoogvlieger. Uit onderzoek blijkt dat het dier een hoogte van bijna 6,5 kilometer kan halen.

En daarmee is de gans één van de hoogste vliegers, zo stellen onderzoekers. Ze volgden de vogels tijdens de trektocht met behulp van GPS-zendertjes.

Himalaya
Zo waren de wetenschappers er getuige van hoe de vogels over de Himalaya vlogen en een hoogte tot wel bijna 6500 meter haalden. De trektocht duurde in totaal twee maanden en in die tijd legden de vogels een afstand van wel 8000 kilometer af.

WIST U DAT…

Geen rust
De ganzen rustten regelmatig, maar niet tijdens hun vlucht over de Himalaya. Dat deden ze in één keer. Dit deel van de tocht kostte ze acht uur en dat zonder pauze. Bovendien werden ze niet geholpen door de wind: ze deden het op eigen kracht. En dat is heel bijzonder. “De meeste soorten die zo hoog vliegen, maken gebruik van de wind,” legt onderzoeker Charles Bishop uit.

Goed uitgerust
De ganzen zien er niet zo heel atletisch uit, maar toch beschikken ze over alle ‘benodigdheden’ voor zo’n lange, verre en hoge reis. Zo hebben ze veel efficiëntere rode bloedcellen, waardoor ze meer en sneller zuurstof naar de spieren kunnen vervoeren. En ze kunnen heel snel in- en uitademen zonder dat ze daarbij bewusteloos raken.

De Indische gans is waarschijnlijk niet de allerhoogste vlieger. Zo zijn er gieren die zelfs op een hoogte van elf kilometer kunnen vliegen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Fimb (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

"Highest Flying Bird Found; Can Scale Himalaya" - News.nationalgeographic.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd