Indiase orbiter maakt prachtige foto van stofstorm op Mars

mars

De Indiase Marsorbiter heeft voor het eerst een foto gemaakt waarop de planeet Mars in zijn geheel pronkt. Op het fantastische kiekje is bovendien te zien dat de rode planeet momenteel gebukt gaat onder een stofstorm.

“Er broeit hier iets,” met die woorden twitterde de Indiase Mars Orbiter de foto de wijde wereld in. Er wordt daarmee natuurlijk verwezen naar de stofstorm die het noordelijk halfrond van Mars teistert en op de foto goed te zien is.

De foto

Bekijk de originele foto van de hand van de Indiase Mars Orbiter hier.

De Indiase Mars Orbiter maakte de foto van ongeveer 74.500 kilometer hoogte. Het is niet het eerste kiekje dat de orbiter van de rode planeet maakt. Wel is het het eerste kiekje van de Indiase Mars Orbiter waarop de rode planeet in zijn geheel te zien is.

De Indiase Mars Orbiter arriveerde vorige week na een reis van ongeveer tien maanden bij de rode planeet. Het is voor het eerst dat India een orbiter in een baan rond de rode planeet heeft gebracht. Naast India lukte dat eerder enkel de Amerikanen, de Europese ruimtevaartorganisatie en de voormalige Sovjet-Unie. De Indiase Marsorbiter maakt niet alleen prachtige foto’s van Mars en zijn manen, maar moet deze ook wetenschappelijk onderzoek gaan doen. Zo is het de bedoeling dat de orbiter de hoeveelheid methaan in de atmosfeer van Mars gaat meten.

Bronmateriaal

"Images from spacecraft" - ISRO.org
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van ISRO.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd