De Indiase Marsorbiter blijft verbazen. Nu weer met een fantastische foto waarop niet alleen de hoogste vulkaan van ons zonnestelsel, maar ook het indrukwekkende klovensysteem Valles Marineris te zien is.
Op de foto zie je links een enorme berg. Het is Olympus Mons. De hoogste vulkaan die ons zonnestelsel rijk is. De vulkaan is drie keer hoger van de Mount Everest. Breed is de uitgedoofde vulkaan ook: zo’n 624 kilometer! Op het topje van de vulkaan bevindt zich een tachtig kilometer brede caldera. Olympus Mons is een schildvulkaan. Dat de vulkaan zoveel malen groter is dan de schildvulkanen op aarde heeft alles te maken met het feit dat de korst van Mars niet zo beweegt als de aardkorst doet. Op aarde is het zo dat de bron van de schildvulkaan – de hotspot – op dezelfde plek blijft, terwijl de aardkorst erover heen schuift. Hierdoor wordt de lava die de hotspot aan het oppervlak brengt, verspreid over meerdere ‘bergjes’. Dat zie je bijvoorbeeld heel mooi als je kijkt naar de eilanden die samen de staat Hawaii vormen. Op Mars schuift de korst niet en komt alle lava dus op één plek terecht. Het resultaat: een heel hoge en brede vulkaan waar de hele ketting van eilandjes die de staat Hawaii vormen in zou passen.
Naast de enorme vulkaan zien we op de foto ook het klovensysteem Valles Marineris dat minstens zo indrukwekkend is. Het systeem is negen keer langer dan de Grand Canyon en op sommige plekken zeven kilometer diep en tot wel 200 kilometer breed.
Het is niet voor het eerst dat de Indiase Marsorbiter zo’n fraaie foto maakte. Eerder kiekte de sonde al een stofstorm op Mars en zag deze Phobos voor de rode planeet langs kruipen.