Indianen hebben wapen tegen klimaatverandering

 KLIMAAT  Amazone-indianen lijken de oplossing van het probleem dat broeikaseffect heet te hebben. De stof biochar – een soort houtskool – werd eeuwenlang door de indianen gebruikt om de vruchtbaarheid van het land te vergroten. Het kan ons echter helpen om het veranderende klimaat een halt toe te roepen.

Dat concluderen onderzoekers. Biochar is een soort houtskool dat ontstaat als hout, gras, koren of andere organische stoffen zonder zuurstof worden verbrand. De hitte verdrijft bepaalde gassen. Door die gassen te verzamelen en te verbranden, ontstaat energie en blijft koolstofrijk houtskool achter. Kortom: biochar slokt koolstof op. Een enorme productie van de stof zou dan ook een hoop vrijkomend CO2 uit de atmosfeer kunnen houden.

De indianen mixten biochar en organische stoffen en stopten dat vervolgens in de grond. Die toepassing trok de aandacht van de wetenschappers. Want een krachtige stof als biochar zou toch een moderne toepassing moeten kunnen vinden.

En dat is gelukt! De onderzoekers keken naar de ‘levensloop’ van de stof en ontdekten al gauw dat het een machtig wapen in de strijd tegen klimaatverandering kan zijn. De wetenschappers concluderen dat het produceren van biochar meerdere voordelen heeft. Zo kan CO2 in ieder geval tijdelijk worden opgeslagen, zonder dat het veel geld kost. Bovendien wordt er met de productie van biochar ook energie geproduceerd en kan biochar zelf gebruikt worden om het land vruchtbaarder te maken. Met dank aan de indianen!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd