Het team ontdekte een diep begraven tombe met de overblijfselen van 12 skeletten onder het meest iconische gebouw, dat jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers trekt.
Wetenschappers hebben in Petra, de beroemde oude stad in Jordanië en één van de nieuwe zeven wereldwonderen, een opmerkelijke ontdekking gedaan. Hier zijn ze namelijk op een verborgen tombe gestuit. Het is verrassend dat zo’n bekende plek, die jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers ontvangt, blijkbaar nog steeds geheimen voor ons verbergt.
Schatkamer
De Schatkamer, ook wel bekend als Al-Khazneh, is het bekendste monument in de oude Jordaanse stad Petra. Dit indrukwekkende bouwwerk is beroemd om zijn schitterende architectuur en gedetailleerde gevel, die is versierd met beelden en ornamenten. De Schatkamer werd met de hand uitgehouwen in de wanden van een woestijnkloof door het Nabateese volk. Het is beroemd als de rustplaats van de Heilige Graal in de avonturenfilm Indiana Jones and the Last Crusade. Maar het werkelijke doel van de Schatkamer is nog altijd een raadsel.
Scan
Om meer te leren over de Schatkamer, kreeg een onderzoeksteam toestemming om een scan van het gebouw te maken. Onderzoeker Richard Bates begon met een niet-invasieve techniek, waarbij hij gebruikmaakte van elektromagnetische geleidbaarheid en grondradar. “Het belangrijkste doel van het onderzoek was om de staat van de gebieden rondom de Schatkamer, de binnenplaats, het plein, de Siq (de smalle kloof die leidt naar de oude stad Petra, red.) en de wadi waarin ze allemaal uitmonden, te beoordelen”, legt Bates uit. “Dit werd gedaan ter voorbereiding op mogelijke toekomstige werkzaamheden om overstromingen beter te kunnen beheersen.”
Verborgen tombe
Tot grote verbazing van de onderzoekers vonden ze aanwijzingen voor mogelijke ondergrondse kamers rond de Schatkamer. Vervolgens werd er een opgravingsplan opgesteld en uitgevoerd. Dit resulteerde in de ontdekking van een diep verborgen tombe en de resten van 12 skeletten, waarbij de graven nog steeds op hun oorspronkelijke locaties lagen. “Deze ontdekking is van wereldwijde betekenis”, aldus Bates. “Dat komt omdat er maar heel weinig complete graven van de vroege Nabateeërs in Petra zijn gevonden. De graven, de bijbehorende goederen en de menselijke resten kunnen ons helpen om onze kennis over Petra en de Nabateeërs uit te breiden.”
Kelk
De meest opvallende ontdekking is een skelet dat in de tombe werd aangetroffen met een keramisch vat in zijn handen. “Toen we iets zagen dat op een kelk leek, stonden we allemaal verstijfd”, herinnert de Amerikaanse tv-presentator Josh Gates zich, die de nieuwe documentaire over de ontdekking op Discovery Channel presenteert. “Het leek bijna identiek aan de Heilige Graal uit Indiana Jones and the Last Crusade.” Verdere analyse van de kelk onthulde dat het het bovenste gedeelte is van een gebroken kruik, die waarschijnlijk uit de eerste eeuw vóór Christus stamt.
Doel
Onderzoekers slaagden erin om monsters van het sediment rond de graven te nemen en te dateren, evenals van het materiaal uit de omranding van de tombe. Deze gegevens gaven belangrijke informatie over de bouw van de muren, die dateert van halverwege de 1e eeuw vóór Christus tot het begin van de 2e eeuw na Christus. “De tombe werd vermoedelijk aan het begin van de 1e eeuw na Christus gebouwd als mausoleum en crypte voor Aretas IV Philopatris, de koning van de Nabateeërs”, denkt onderzoeker Tim Kinnaird. “Net als bij veel andere tombes in de vallei zijn er weinig resten aangetroffen, omdat deze in de afgelopen twee millennia vaak opnieuw zijn gebruikt.”
Al met al markeert de ontdekking van de verborgen tombe in Petra een belangrijke mijlpaal in de archeologie en de studie van de Nabateese beschaving. “De omvang van de ontdekking was echt verrassend”, concludeert Bates. “Dit zal waarschijnlijk niet alleen meer inzicht geven in de Schatkamer, maar ook in de gehele Nabateese samenleving.” Dankzij de vondst zijn onderzoekers weer een stapje dichterbij gekomen om het nog altijd mysterieuze doel van de Schatkamer te ontraadselen. “Er valt nog veel te ontdekken over de Schatkamer”, stelt archeoloog Pearce Paul Creasman. “Wanneer is deze indrukwekkende structuur gebouwd en wat was de reden daarvoor? We hadden niet kunnen verwachten dat deze opgraving onze kennis over de Schatkamer zo ingrijpend zou kunnen veranderen en zou helpen de mysteries van de Nabateeërs te ontrafelen. We komen steeds dichter bij de antwoorden.”