India is onderweg naar Mars: land lanceerde vanmorgen zijn eerst Marssonde

isro

Vanmorgen heeft India met succes haar eigen Marssonde gelanceerd. Een mijlpaal voor het ambitieuze India. Maar: het land is er nog niet. Als alles volgens plan verloopt, arriveert de sonde pas over een maand of tien bij Mars en dan zal moeten blijken of de missie werkelijk een succes is.

Precies op het geplande moment koos het ruimtevaartuig het luchtruim. Naar verwachting arriveert de sonde over zo’n 300 dagen bij de rode planeet.

Eenmaal bij Mars aangekomen zal de sonde in een baan om de planeet gaan cirkelen. De Marssonde gaat onder meer onderzoek doen naar de hoeveelheid methaan in de atmosfeer van Mars. Ook zal de sonde foto’s maken van Mars en de manen Phobos en Deimos. Als de missie een succes is, is India de vierde partij die erin slaagt om een sonde naar Mars te sturen. Eerder deden Europa, de Verenigde Staten en Rusland dat al.

India kon voor de lancering van het ruimtevaartuig rekenen op de hulp van NASA. India vertrouwt voor de navigatie en communicatie op NASA’s Deep Space Network.

Bronmateriaal

"ISRO" - ISRO.org
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ISRO.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd